Főleg Sopron

2010.06.06. 22:06 - címkék: - 17 komment

Sopronban meg lekésem a brennbergi buszt, mert útépítés miatt nem a rendes megállójában áll meg, és nincs is sok időm kirándulgatni, így aztán elgyalogolok Bánfalvára és onnan felmegyek a Várhelyre, de nem a jelzésen, hanem a patak mentén, mert az kalandos és klassz (meg mert nem találom meg elsőre a jelzést és nincs kedvem keresgélni). Fekszek egy réten, lóhere, gólyahír, harangvirág és pázsitfűfélék között, amely utóbbira allergiás vagyok ugyan, de sebaj, így is rajta van a top 10 legjobb dolgok az életben listán, feküdni júniusban napsütötte réten. Azon gondolkodom, amit a múltkor mondtatok, hogy Sopron nekem valamiféle elképzelt, idealizált tündérország, hát lehet, de attól még simán kurva jó, és mekkora mázlim van már, hogy a tündérországom nem a képzeletemben létezik, hanem két és fél óra vonattal. Bár igazából titkon biztos vagyok benne, hogy nem az én szemüvegemmel van a baj, hanem objektíven nézve is iszonyú jó illata van, amikor a vizes fenyőerdőre rásüt a nap, meg amikor rengeteg, halványrózsaszín rózsabokor mellett mész az utcán, meg klassz, hogy felnyúlsz a kezeddel és leszeded a cseresznyét a fáról, meg "elrágcsálsz egy fenyőlevelet", meg csend van, meg fekszel a réten, meg kezet mosol a patakban, meg kevés pénzért elviteles Illy jegeskávét kapsz vaníliafagyival a Széchenyi téren. Értem én, hogy mind külön kis univerzumok vagyunk és nincs objektív valóság és a véleményem nem egy Tény, hanem az emlékeim és érzelmi kötődésem és ilyen-olyan torzításaim* által befolyásolt lehetséges nézőpont csupán, de sajnos engem ez semennyire nem érdekel, attól még ugyanúgy klassz, vagy jobban.

Előtte meg Charles-szal kávézom a pláza parkolójában és arról faggatom, milyenek az afrikai nők az ágyban, de ez egy másik történet, amiről majd máskor kerítünk szót.

*Ja, meg az idealizáló áttétem, nyilván.

Dear Diary

2010.06.05. 01:03 - címkék: - 11 komment

Ma hét éves a blogom, szokásos nosztalgia, belgyógyászat gyakorlaton voltam, ahol sokat dolgoztam és rá akartak dumálni, hogy legyek inkább belgyógyász, hagyjam a bolondokat, Red Bull lighttal fogyókúráztam, internetes randioldalakon ismerkedtem, Mester utcai cselédszobát béreltem gyermekheverővel, és kedden Yes-koncert volt, szerdán Suzanne Vega. Pár hete véletlenül azon a belgyógyászati osztályon jártam és szembejött velem az akkori főnök, felismert és kedvesen üdvözölt, cuki volt, és pontosan ugyanúgy nézett ki és ugyanolyan volt, mint hét éve. Fura volt, úgy értem, velem ezalatt eltelt hét év, viszonzatlan szerelmek, kékszemű fogorvosfiúk, különféle albérletek, görény menedzserfiúk, szakítás, házasság, két szakvizsga, phd, szemműtét, számtalan csecsemő a baráti körben, számtalan új barát, könyvek, New York, Kambodzsa, Koh Phanghan, mellékállások, blogok, külföldi ösztöndíjak, kaland, izgalom, plusz 4 kiló, ez meg ugyanúgy néz ki.

De ez még mind semmi, mert ugyan nem ezen a napon, de idén húsz éve írok naplót, ebből az első 13 év rendes papíralapú magánjellegű naplóírás volt, és azért basszus, húsz év. Az Egymás szemében c. naplóregényt olvastam akkoriban, és történt valami, amit le akartam írni, mert valahogy fontosnak tűnt, aztán így maradtam. Igazán nagyon remek dolog a naplóírás, kiváltképp szorongóknak, visszaolvashatod, hogy a rettegett történelemdolgozat / társasági esemény valójában simán túlélhető volt, nekem mindig az volt a benyomásom a régi naplóimat olvasgatva, hogy most komolyan, ettől azért nem kellett volna ennyire félni. Plusz az az érzés, hogy minden nehézségről tudom, hogy előbb-utóbb csak egy történet lesz a naplómban, valahol megnyugtató. A történeteimből tudtam összerakni magamnak, hogy én ki vagyok, és az jó volt, tinédzserkorban különösen jó tudni, hogy az ember kicsoda, de később se árt. A múltkor arról beszéltek a bloggerek a kocsmában, hogy ki szokott régi blogokba vagy naplókba beleolvasgatni, rajtam kívül senki, én viszont igen, nekem mindig ez segített az önazonosságban, hogy ne felejtsem el a sok mindenféle új környezetben és új hatás alatt meg csábító világnézetek mentén, hogy én igazából ki vagyok, és igen, ehhez simán elég az ember régi szavait olvasni, nem baj, ha azok csak ruhavásárlásról szólnak.

A pszichoterapeutám meg azt mondta anno, amikor végigolvastam két éve vagy mikor a régi naplóimat, hogy van az, hogy az ember, beleértve a gyereket is, szereti, ha egy másik ember figyelme meghatározza őt, ha figyelve van rá, és azzal, hogy amikor írtam a naplómat, tudtam, hogy később el fogom olvasni, és el is olvastam később, a saját "figyelőm" lettem, és a 14 éves isolde írhatott a 20 évesnek és a húszéves elolvasta. Hát, lehet, hogy ez nem hangzik túl értelmesen, de nincs kedvem pszichoanalitikus szakzsargonban elmagyarázni, attól nem lenne érthetőbb, mindegy, én értettem és szerintem eléggé így van.

A blog az persze más, sokkal felszínesebb, meg olvasók vannak, ami klassz, mert így nem írom le a kis lelkem belső rezdüléseit szavakkal papírra állandó jelleggel, és így egy kicsit meg tudtam tanulni, hogy a fontos dolgok csak úgy történjenek és ne legyen belőlük azonnal narratíva, azonnal szavakba öntött és agyonkategorizált történet, hanem alakulhassanak kedvük szerint és ne kelljen őket rögtön elnevezni. És ez jó. Pár hónappal ezelőtt egyszer azon gondolkodtam, hogy lassan ideje lenne a bloggerkedést is abbahagyni, de hogy úgy tényleg, nem szüneteltetni, hanem puszta kíváncsiságból kinyírni isoldét rendesen, és megnézni, milyen anélkül, mennyire volt ez nekem fontos, mennyire volt személyiségprotézis (ez milyen egy undorító szó), több időm van-e cikket írni, kevésbé lett-e történet a világ. De aztán Lucia a <neve elhallgatását kérő szereplő> házának körgangján lebeszélt erről, pontosabban kimentem vele dohányozni úgy, hogy idén be akartam fejezni a bloggerkedést, és visszajöttem úgy, hogy már nem akartam befejezni, és hogy a kettő között mi történt, arra nem igazán emlékszem.

Most már minden rendben lesz

2010.06.05. 00:07 - címkék: - 1 komment

Voltam ma a Szemészlánynál, aki a szemembe világított és azt mondta, jól vagyok. Klassz, mert az utóbbi időben azon szorongtam, hogy ugyan tavaly óta sok kis úszkáló izét látok, de mintha most több lenne, és sportolás után összevissza úszálnak, amit furcsa módon már annyira megszoktam, hogy alapból észre sem veszem, csak olyankor, amikor aggódom, hogy a helyén van-e a retinám. Helyén, szuper. Két igazán klassz szemésznek köszönhetem, aki észrevette, és aki megszerelte, és közben még kedvesek is voltak, szóval köszönöm.

Don't panic

2010.06.04. 10:51 - címkék: - komment

Tényleg van némi apokalipszishangulata a belföldi híreknek, víz alatt az ország, az autópályák kezdenek szanaszét hullani. és a Budai Vár is félig összedőlt. Legyen nálatok törülköző.

2010.06.03. 17:28 - címkék: - komment

Rájöttem arra az előbb, hogy hát persze, a Tudás. Hogy az természetesen nem igaz, hogy akkora rend(etlenség) van a fejemben úgy általánosságban, mint a lakásban, jól is néznénk ki, ellenben a tudás pontosan úgy strukturálódik a fejemben, mint a könyveim. Sokféle van, eléggé összevissza, csomószor előkerül valami, amiről azt hittem, nincs is meg nekem, illetve keresek egyet és nem találom, mert nem a polcon van, hanem bevittem a munkahelyemre, vagy az íróasztalomon van a stócban, vagy az éjjeliszekrény alsó polcán dekkol félig kiolvasatlanul, vagy a lakás tetszőleges más pontján, vagy Sopronban anyáméknál, vagy kölcsön van adva, vagy csak szimplán rémlik, hogy ez valaha megvolt, de már rég elveszett. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy vajon melyik könyvben szerepelt az a mondat vagy idézet vagy bekezdés, amit tudok ugyan kívülről, de fogalmam sincs, hol olvastam és főleg ki írta. Esetleg felveszek egy könyvtárost házvezetőnőnek, és akkor majd egy délután arra érek haza, hogy tökéletes forrásmemóriával, átlátható interdiszciplináris összefüggésekben gondolkodom.

I'm not there

2010.06.03. 16:13 - címkék: - 34 komment

Úgy látom, nem vagyok túlzottan bloggerkedős fázisban, meg akartam írni, hogy egyes elrugaszkodottabb kollégáim elmélete szerint Trianon miatt vagyok pletykás (anno a soproniaknak viszonylag kevés információ birtokában arról kellett dönteniük, hogy melyik országhoz akarnak csatlakozni, és a kielégítetlen információéhség benne maradt a soproni kollektív tudattalanban, vagy valami ilyesmi), meg hogy voltam kontakttáncon, most épp ez a legújabb hobbim, éljen a nonverbális szelfreprezentáció, és a Tűzraktér meg milyen egy fura hely, valamint, hogy képalkotó vizsgálatok szerint agyunkban jutalomértékűnek számít, ha szép nőkről, klassz autókról vagy sok pénzről készült képeket nézünk, illetve a saját hibák külső attribúciója, vagyis amikor megmagyarázzuk, hogy nem is mi csesztük el adott dolgot-helyzetet, hanem valamilyen másik idiótának és/vagy a körülményeknek vagyunk az áldozatai. Ez tényleg milyen szép, már ismertem, csak most megint szóba jött.

Hogy milyen klassz volt lejönni az áramszünet miatt vaksötét néptelen tízemeletes ház lépcsőházában és arról fantáziálni, hogy mi lesz, ha végtelen számú emelet és forduló van és csak megyek lefelé és lefelé és lefelé, míg ki nem fogy a világítós kulcstartómból az elem.

Hogy állandóan az van, hogy sok egymást követő pszichoterápián és a laikus valóságban is sok egymást követő ember elmondja, hogy értéktelennek érzi magát meg rosszabbnak a többinél, és ez egyébként miért jó nekünk meg honnan ered és miféle evolúciós haszna van a negatív önképnek? Egyáltalán mióta foglalkoznak az emberek ezzel ilyen mértéktelenül, hogy önértékelés, régen is ez ment? Ó, nem tudtam elsőre tüzet csiholni a kovakővel, csúnyán nézett rám az a pávián, nem vagyok olyan értékes, mint a szomszéd ősember? Mióta, és főleg, miért ekkora issue az önképem? Rendben van, azt én értem, hogy fontos, hogy ne legyek totál értéktelen a törzs számára, mert akkor esetleg otthagynak a bokorban a kardfogú tigrisnek vacsorára, de ez a cizellált huszonegyedik századi nyünnyögés, hogy tökéletesen normális emberek tökéletesen indokolatlanul szenvednek amiatt, hogy nem érzik magukat értékesnek, erre most miért van szükség? Kinek jó ez? Ez kinek az érdeke? Ki áll emögött?

Ezen a héten (ez az ötödik hét) csak egyszer voltam edzeni, mert minden este későn feküdtem le és minden reggel szakadt az eső (vegyük észre a külső attribúciót, én ugyan nem vagyok lusta vagy fegyelmezetlen, a körülmények okolhatóak, már érzem is a dopamint a nucleus accumbensemben), de még nem estem pánikba, az pedig direkt jó, hogy hideg van, mert így hordhatom a Zsuzsi nénitől örökölt klassz türkizkék átmeneti kabátot júniusban.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása