Tanulni kell. A téli fákat.

2013.01.20. 21:51 - címkék: - komment

Végül kimentem kicsit a szabadba is, nyugi. Sajnos mindenhova odahallatszott az autózaj (Pilis), sok km-es sétára meg nem készültem fel húszcentis szűz hóban terhesen, de azért szép. Reménykedjünk, hogy jövő hétvégén még sok és szép hó lesz Sopronban, kényelmesen letaposott kirándulóösvényekkel és szikrázó napsütéssel.

Let the sunshine in

2013.01.19. 11:18 - címkék: - komment

Megmérettem a D-vitamin szintemet még november elején, akkor 31 ng/ml volt, aztán szedtem úgy naponta-kétnaponta 3000 NE-et, és most megmérettem megint, most 30 ng/ml. Ez azért van, mármint azért nem nőtt, mert a D-vitamin napfény hatására keletkezik a bőrünkben, és erre november óta nem sok esélye volt szegénynek.

A normál D-vitamin bevitel és a normál vérszint is tudományos vita tárgya jelenleg, és ahány helyen megnézi az ember, annyiféle adatot talál. A mi laborunkban 20-60 ng/ml normálérték van feltüntetve, ami semelyik ajánláshoz nem passzol.

Én három, részben vagy alig bizonyított hatása miatt szoktam szedni télen, az egyik, hogy javítja az immunrendszer ellenállását a felső légúti fertőzésekkel szemben (pl. influenza), a másik, hogy téli depresszióban nem biztos, hogy teljesen hatástalan, a harmadik pedig, hogy egyes elméletek szerint a terhesség alatti alacsony D-vitamin szint növeli a koraszülés, valamint a szkizofrénia kockázatát a magzatban.

A D-vitamin egyébként nagyon divatos, ezt onnan lehet tudni, hogy könyvet is írt róla a Szendi Gábor, azt nem olvastam, de két kérdésben szeretek vele egyetérteni, az egyik, hogy a napfény egészséges, a másik pedig, hogy a kávé egészséges. Ez azért van, mert nagyon szeretem a napfényt és a kávét is. A korrekt tájékoztatás jegyében azért el kell mondanom, hogy mindkét terület olyan, hogy nincs elegendő evidencián alapuló információ, vagyis kevés tanulmány készült és azok gyakran ellentmondóak.

Ha valakit a tények érdekelnek bővebben: itt egy cikk a Magyar Tudományban a D-vitamin újabb hatásairól például az immunrendszerre, itt egy magyar összefoglaló a téli depresszióról és a D-vitamin vitatott szerepéről (természetesen a leghatásosabb gyógymód még mindig a napfényes országba történő utazás), itt egy angol nyelvű cikk, amelyben szó esik a terhesség alatti D-vitamin szint és a szkizofrénia lehetséges kapcsolatáról. Terhesség alatt csomó dologra U-alakú összefüggést találtak, magyarul a túl alacsony és a túl magas D-vitamin szint is káros, ezért méregetem.

Igen, az történt, hogy kinéztem az ablakon és észrevettem, hogy süt a nap, és ahelyett, hogy kimentem volna, írtam egy blogbejegyzést a D-vitaminról.

Dolgok

2013.01.19. 10:21 - címkék: - komment

Tessék, erre ma elmaradt a pilatesem, mert csak akkor van óra, ha legalább 3 ember összegyűlik és csak ketten jeleztük, hogy mennénk. Mi ez a hirtelen lustaság? Máskor 8-10 ember is van ezen az órán. Gondoltam, hogy akkor esetleg elmegyek Sopronba, mert egy hete azt hallgatom, hogy egyméteres hó van, és azt látnom kell, és biztos elképesztően gyönyörű az erdő, aztán kiszámoltam, hány órát kell vonatozni hány óra sétáláshoz, és arra jutottam, hogy az hülyeség.

Egyébként 78 kg vagyok a 26. héten, ami az ilyen kalkulátorok szerint kb. az alsó határ, 72-73-ról indultunk, de azért ez nem pontosan azt jelenti, hogy 5 kg-t híztam, hanem először fogytam hármat, aztán híztam nyolcat. Kicsit idegesítő, hogy a Rubint Réka minden nap elmondja, hogy ő a 28. héten 3 kg-nál tart, azért az elég kevés, nem kéne a nézőket feleslegesen frusztrálni ezzel. Amúgy 10-15 kg-t szokás hízni egy terhesség alatt, Pink 25-öt hízott, a túl soknak az a veszélye az esztétikai szemponton túl, hogy terhességi cukorbetegségre és koraszülésre hajlamosít. Na jó, tudom, hogy ez senkit nem érdekel rajtam kívül, csak fel akartam jegyezni.

És tegnap megkaptam eddigi legmenőbb terhességi kiegészítőmet, amiről csak azért nem tudtam, hogy a leghőbb vágyam és muszáj ilyet szereznem, mert nem tudtam a létezéséről, amíg Lobo nekem nem adta. Moleskin babanapló. És voltunk ultrahangon is, ahol a férjem is ultrahangozhatott, valamint kaptunk egy 3D-képet, amelyen a magzat pontosan ezt a mozdulatot mutatja be. Mit is mondhatnék.

Különben meg iszonyú fárasztó hetem volt és nagyon elegem van már a munkából, és nagyjából kétnaponta újraszámolom, hogyan is kellene a normál szabadságommal és a betegállománnyal és a szülési szabadsággal úgy sakkozni, hogy ne kelljen dolgoznom, de azért adjanak valami pénzt. Ráadásul az egyik mellékállásom, ami tök jó otthon végezhető munka volt, megszűnt (mert megszűnt a cég), ráadásul az általuk a rendelkezésemre bocsátott céges laptopot használom itthon, és azt így vissza kell adni. Kár, mert nincs "kedvem" egy jó laptopot venni, és ez a munka legalább érdekes volt, ahol szellemileg kihívást is jelentő részek váltakoztak agyatlan rabszolgasággal és grafikonok színezgetésével és hosszú távú terveim között szerepelt, hogy ezt fogom csinálni, amíg a gyerek alszik vagy más vigyáz rá.

Persze, lehet, hogy sose fog aludni és amíg más vigyáz rá, addig én fogok aludni és akkor nem merül fel ez a probléma.

A pszichés tünetekről

2013.01.16. 16:05 - címkék: - komment

Tőlem ugye eleve nem vártunk megindító vallomásokat a várandósságról*, meg ilyesmit? Kicsit kezdem magam furcsának érezni, amiért tök normálisan viselkedem és semmilyen pszichés tünet nem tört ki rajtam még eddig (hacsak nem akarjuk a kezdeti hányingert meg a nyáladzást pszichopatologizálni, de szerintem inkább ne akarjuk.) Az összes ismerősömnél érzelmi hullámvasutak váltották egymást, és mindenen sírtak vagy kiborultak, amit esetleg néhány eufóriás epizód szakított meg. Persze, lehet, hogy ez majd a harmadik trimeszterben következik.

Jó, a hányós rész tényleg nagyon rossz volt. Az is kicsit aggasztó, hogy most ugyan jól néz ki, hogy megnőtt a hasam meg a melleim, de majd amikor kikerül belőlük a tej meg a gyerek, akkor ráncos, üres zacskók lesznek a helyükön, bár ezen majd ráérek akkor aggódni. És különben is, már tökmindegy, nincs visszaút. A további tüneteim: nincs kedvem eljárni otthonról, utálok reggel felkelni a sötétben és bejönni a munkahelyemre a tömegközlekedéssel, a munkahelyemen rendszeresen bosszankodom hülyeségeken (ez gyakran a kollégáim hülyeségét jelenti, máskor a rendszer vagy a technológia hagy cserben), délután és este csokoládét vagy más szénhidrátot kívánok, sokat alszom és kevéssé vagyok szociális, azonban meggyőződésem, hogy a fentieknek semmi köze a terhességhez, sokkal inkább betudhatóak a téli depressziónak és/vagy a magyar egészségügynek. Az orrdugulás az lehet terhességi tünet is.

Úgy különben tudom, hogy mindez nem az én érdemem, hanem nagyon szerencsés vagyok, hogy nincs semmi bajom, mert tanultam szülészetet és tudom, hogy mindenféle szörnyű betegségek és kellemetlen tünetek leselkednek az emberre, én kb annyit tehetek, hogy nem hízom el meg nem bungee jumpingolok meg beszedem a vitamint.

Azért elmondom, mi a jó a terhességben, ha valaki esetleg még nem próbálta és nem tudná: hogy olyan élmény, ami minden mástól különbözik. Van, akinek különösen jó, van, akinek különösen rossz, de mindenféleképpen különös. Sajnáltam volna kihagyni. A többi élmény is mind érdekes, ami ér minket az életünk során, hogy mindenféle szeretteink meg barátaink vannak, sokféle emberrel lehet sokféle kapcsolatba kerülni, beszélgetős vagy testi kapcsolatba, meg ugye lehet mindenféle helyekre elutazni, ha az ember unja a jó helyeket, akkor fölmehet a Himalájára, de az is csak egy másik hely; és vannak még a nagyon klassz vagy különleges ételek, meg a zenék, filmek, könyvek, egyéb művészet, meg ki lehet teljesedni az embernek a szakmájában, sikereket elérni, esetleg tenni valamit az emberiségért, meg be lehet rúgni, meg vannak drogok (- foglalta össze az Életet frappánsan). Az az élménytípus, hogy egy kis élőlény van a hasadban, egyik kategóriába sem tartozik, mert egy külön kategória. Ne értsünk félre, nem azt akarom mondani ezzel, hogy ha már unjuk az életünket, akkor essünk teherbe, mert az kaland, ugyanakkor tényleg kaland. Egy kis élőlény van a hasadban, aki félig te vagy, félig a férjed (maradjunk a legegyszerűbb esetnél), és ott bent mozgolódik meg a kis lábacskáival rugdos. Vicces, bizarr, és lenyűgöző is egyszerre.

Azt hiszem, különben pont azért olyan nehéz elmagyarázni, én sose értettem, miket beszélnek a terhesek, mert nem volt olyan tapasztalatom, amihez tudtam volna hasonlítani. Mégis hogyan kellene ezt elmagyarázni. Klassz, a hasamban egy Lány ugrabugrál, most mit lehet ezen nem érteni.

*Van az az iskola, hogy jaj, nem szabad "terhesség"-nek nevezni, mert ez nem teher, de szerintem meg ilyet mondani álszentség, mert fizikailag, a szó szoros értelmében is teher (tudjátok, a kis súlyzó), meg lelkileg is lehet teher, és akkor arról még nem is beszéltem, mennyibe kerül egy rendes babakocsi.

"Na jó, hát ha akkora hó volt, akkor már eleve gyalog mentünk"

2013.01.14. 13:00 - címkék: - komment

Most viccen kívül az volt a nap legjobb része, amikor reggel 4 km-t gyalogoltam a hóesésben, mert nem járt a BKV. Tök jó volt.

Idézet nagypapámtól innen.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása