Ugyanaz a nyafogás

2010.10.09. 22:28 - címkék: - komment

Akárhogyan is nézzük, az elmúlt évek kutatásai többszörösen alátámasztották, hogy az általános közérzetem fordítottan arányos a munkahelyemtől való kilométerekben mért távolsággal. Függőlegesen is működik, attól is jobban vagyok, ha bemondják, hogy elértük a repülési magasságot.

Attól vagyok frusztrált, hogy ügyesen összeírtam a teendőimet (különben egyre szofisztikáltabb módszereim vannak, self-organized vagyok, mint az istennyila), és a jövő heti teendőim nem férnek bele a jövő hétbe. Nem a munkaidőbe, hanem úgy egyáltalán a hétbe. Az isten verje meg. Én annyira szeretek hatékony lenni, és már nem is emlékszem, mikor lehetett itt utoljára az az érzésem, hogy valamit rendesen megcsináltam. Hogy "na, ez készen van". (Amúgy de, konkrétan emlékszem arra az időszakra. Klassz volt.)

Kedvenc felnőtt hobbijaim: 1. gyaloglás (elindulsz A pontból, odaérsz B pontba, eléggé megadja a hatékonyság érzését), 2. sütés (először csak liszt van ott meg tojás, aztán sajttorta, szintén), 3. irigykedem az L.-re, mert egyszer egy évig az volt a munkája, hogy tujákat pakolt teherautóra.

Akármikor elmegyek szabadságra vagy bárhová máshová, azonnal rájövök, hogy hé, én nem is egy tehetetlen, idegbeteg, szétszórt liba vagyok, hanem egész használható.

Az ivóvízben lehet valami.

Főleg interdiszciplinaritás

2010.10.07. 08:19 - címkék: - komment

Én nagyon szeretem a különböző tudományterületek és megközelítések kreatív keveredését, de azért amikor a Pszichiátriai genetika kongresszuson a "Pszichózis és nyelv - Crow kérdése* újrafogalmazva" című előadáson az előadó a második diától kezdve végig Lacanról beszél, a szimbolikus rendről meg a szubjektumról, nulla genetikáról, hanem arról, hogy a tudattalan úgy strukturálódik, mint a nyelv, akkor még én is meglepődöm.

*Hogy tudniillik a nyelv kialakulásához szükséges féltekei aszimmetria az agyban közös genetikai eredetű-e a skizofréniával, magyarul a skizofrénia az az ár, amit az emberiség a nyelv kialakulásáért fizetett.

Brief report

2010.10.05. 23:18 - címkék: - komment

Tehát Athénban vagyok kongresszuson. Athénban olyan az időjárás, hogy ha a jövőben be lehetne állítani a Föld időjárását egy kedvező optimumra, akkor pontosan ezt választanám. Persze, én ebből viszonylag keveset látok, mert sajnos nem követem Ezésez Géza kongresszusi részvétellel kapcsolatos alapelveit*, ehelyett eddig néhány hajnali szekciót leszámítva egész nap (= este nyolcig) bent voltam és figyeltem és jegyzeteltem és két nap alatt valamivel többet tudtam meg a pszichiátriai genetikáról, mint mennyit valaha is szerettem volna**, de persze izgalmas. Tudtátok-e például, hogy ha a szorongó patkányok edzenek, akkor az edzés hatására a szorongásért felelős gének kifejeződése csökken? (Ezért feltehetőleg kevésbé szoronganak. Tehát menjetek futni.) Persze, pszichiátriai betegségek és a velük kapcsolatos neurokognitív zavarok (emberben) genetikájáról is esett pár szó, de ezt itt nem részletezem, mivel késő este van és egyébként is.

Persze, azért reggel gyalog bemenni a kongresszus helyszínére a plusz 25 fokban napsütésben egy mediterrán városkán keresztül, ahol minden sarok után egy kis tér van kávézóval, templommal és/vagy cipőboltokkal, az azért elég jó. Nem beszélve arról, hogy szünetben fel lehet lógni a konferenciahotel tetőteraszára és nézni Athén látképét az Akropolisszal. Elég jó. Ezenfelül folytathatom a néhány évvel ezelőtt Hollandiában megkezdett megfigyeléseimet kutatók versus pszichiáterek témakörben, mondanom sem kell, hogy szignifikáns a különbség, melyről majd egy későbbi bejegyzésben számolok be.

*"Reggel mutatkozzunk néhány percig a megnyitás elõtt, lehetõleg gyors mozgással, valamennyi szekció elõtt. A program és a hagyományos táska lobogtatása elõnyös. Tegyünk úgy, mintha keresnénk valakit, ezért a nagy sietség egyik szekcióból a másikba. Távoli alakok felé integetés kifejezetten jó benyomást kelt. Távozni csak az elsõ elõadás elsõ vetítése alatt célszerû, sötétben."

**"Tapasztalt, rutinos kongresszusi részvevõ az elõadásoknak mintegy 0,7 százalékát érti meg."

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása