It's full of magic and beauty, opportunity and television

2009.05.17. 14:38 - címkék: - 4 komment

Olvasok a neten a főkomponens-analízis és a faktoranalízis közötti különbségről, miközben a Paris Hilton's My New BFF-t nézem a magyar MTV-n ("Öribari kerestetik"), hát zseniális az a műsor gyerekek. Elképesztő. Elképesztő. Hihetetlen. Ilyen párbeszédeket sehol sem hallasz. "Ha pucsítok, megcsiklandozol azzal a tollal?" Ezt kellene rátenni azokra az űrszondákra, amiken kiküldjük a marslakóknak az emberi kultúra eszenciáját, nem a Beatlest.

Férjem (bejön, megáll az ajtónál és pár percig döbbenten figyel, majd): - Hé!!! A gyönyörű tévém nem erre való!!!!

I'm too old for this shit

2009.05.17. 09:17 - címkék: - 5 komment
Még egy tudományos könyvet is olvastam a pletykáról egyszer, mert érdekel a műfaj, ott is leírták, hogy többféle formája létezik, amikre már nem emlékszem, de volt építő és romboló jellegű is, én pedig szívesen műveltem a (reményeim szerint) nem-romboló jellegű formáját, mert szeretem tudni, hogy mi van körülöttem, kivel mi van, ki kivel van, satöbbi. A könyv szerint ez adaptív és a fennmaradáshoz elengedhetetlen és a csoportkohéziót növeli ésatöbbi, majd ha lesz időm, írok erről. Lényegileg azonban a mai naptól ünnepélyesen szakítok a műfajjal. Kinek kell ez.

Oh, buddy, here we go

2009.05.16. 20:56 - címkék: - 2 komment

Dolgoztam ma sokat, meg azon gondolkodtam, végülis mennyi mindent tanul az ember a sorozatokból, én például régebben mindig úgy szoktam beszélni magamhoz, hogy "hagyd már abba a nyomorult, szánalmas pótcselekvést, és írd a szánalmas disszertációdat, te szerencsétlen lúzer, nem igaz, hogy még erre se vagy képes", és akkor láttam ezt a revelációértékű 30 Rock-epizódot, és rájöttem, hogy százötven óra önismeret ide vagy oda, van még mit tanulnom Jack Donaghy-tól, lássuk be. 00.21-nél kezdődik a kérdéses jelenet.

Jack: Oh buddy, here we go.  Bases loaded.  Bottom of the ninth.  Are you going to step up?  Oh yeah.  Because it’s winning time, you magnificent son of a bitch!  You go in there and show them.  Make mommy proud of her big boy because he’s the best!  Just do it!  Is it in you?!  I’m lovin’ it!
Liz: Were you psyching yourself up in the mirror?  I do that sometimes before I go to a party where I don’t know a lot of people.
Liz: Stop sweating you idiot! What is wrong with you? YOU STUPID BITCH!!!

Áfonyás keksz reloaded

2009.05.15. 16:58 - címkék: - 3 komment

Bevezetés

Sajnálatosan kevesen vizsgálták ezidáig az áfonyás-mandulás keksz problematikáját, a téma azonban nem veszített jelentőségéből és aktualitásából. Előzményeket illetően utalok kutatócsoportunk korábbi eredményeire. Részben a korábbi kísérlet limitációinak feloldása céljából, részben pedig a szerző összetett logisztikai és szociálpszichológiai tényezők eredőjeként kialakuló emocionális krízishelyzetének következtében a vizsgálatok folytatása mellett döntöttünk (olyan ideges voltam, hogy nekiálltam kekszet sütni).
Jelen vizsgálat elsődleges célja az AK0001 (Áfonyás Keksz) prototípusnál egészségesebb, magasabb élelmirost-tartalmú édesipari termék előállítása volt. Ennek érdekében radikálisan megváltoztattuk a lisztösszetételt (a korábbiakban alkalmazott rozsliszt helyett teljes kiőrlésű és fehér búzaliszt 3:2 arányú keverékét használtuk), valamint eltekintettünk a darált dió és a zabpehely alkalmazásától (ideiglenes készlethiány miatt).
A vizsgálat második szakaszában a késztermék humán fogyaszthatóságát egészséges kontrollcsoporton teszteltük. 

Módszerek

Eszközök, anyagok: Teljes kiőrlésű búzaliszt (15 dkg), finomliszt (10 dkg), margarin (15 dkg), barna cukor (15 dkg), vaníliás cukor (fél zacsi), sütőpor (fél zacsi), tojássárga (2), szeletelt mandula (5 dkg, kissé összemorzsolva), aszalt áfonya (fél zacskó), őrölt fahéj (fél teáskanál, hirtelen ötlettől vezérelve).
Szokványos konyhai eszközök, edények.
A hozzávalókat lege artis összekevertük egymással (sütőport külön a liszttel, tojássárgát külön a cukorral, amúgy simán össze). Ezt követően egy órát hűtőben pihent, majd kinyújtottuk, és konyhakés segítségével négyzet alakú lapokra vágva megsütöttük.
A vizsgálat második szakaszában a kekszet egészséges önkéntesekkel etettük meg, akik a vizsgálatvezető közvetlen családja és munkatársai köréből kerültek ki. A tesztelés során a péksütemény tetszési indexét az elfogyasztás sec-ban megadott időtartamából számítottuk, ezenkívül néhány random kiválasztott tesztalannyal mélyinterjú készült. 

Eredmények

A fenti módszerekkel 50 darab, küllemében igen ronda, kekszre emlékeztető süteményt kaptunk.  Színe világosbarna. Íze és állaga: egy kissé túl édes, de meglepően finom keksz. Hozzávetőleges számításaink alapján egy db keksz kalóriatartalma 60-70 kCal körül mozog. 

Megbeszélés

Vizsgálatunk során a korábban AK0001 kódnevű termék továbbfejlesztésére tettünk kísérletet. Eredményeink arra utalnak, hogy az említett módszertani változtatásokkal a fenti hozzávalók helyes alkalmazása során a kritériumoknak gyakorlatilag megfelelő péksütemény állítható elő. A keksz kalóriatartalma a korábbi verzióhoz képest csökkent, élelmirost-tartalma növekedett. Eredményeink értelmezhetőségét továbbra is korlátozza a hozzávalók pontatlan adagolása; olyan, validálatlan mértékegységek használata, mint a "fél zacskó"; valamint a sütő hőfokának ismeretlen volta (gázsütő egyes és kettes fokozat között valahol félúton). További fejlesztést igényel még a péksütemény esztétikai szempontból nem kielégítő külleme.
Vizsgálatunk második felében az AK0002 kódnevet kapott terméket humán mintán teszteltük. Az elfogyasztás átlagos időtartamából meghatározott tetszési index az irodalomban egyedülállóan magasnak bizonyult. A vizsgálat limitációi közé tartozik, hogy a kóstoltatást a reggeli étkezés előtt/helyett végeztük, így az eredményeket torzíthatja a vizsgálati személyek alacsony vércukorszintjéből adódó szubjetív éhségérzet. A megkérdezettek 100%-ban pozitív visszajelzésekről számoltak be.
A keksz eltarthatóságának időtartama sajnos jelen esetben ismeretlen, ennek meghatározásához követéses vizsgálatokra lenne szükség, azonban a humán mintán történő tesztelés következtében nem áll rendelkezésre egy követéses vizsgálathoz elegendő minta (azaz semennyi).
Vizsgálatunk ugyan nem irányult a kekszsütés emocionális hatásainak feltérképezésére, azonban mellékleletként meg kell említenünk, hogy a vizsgálat lefolytatása során a szerző hangulata jelentősen javult, feszültségszintje, szorongása csökkent. A továbbiakban érdekes lenne a fentieket pszichofiziológiai vizsgálómódszerek segítségével, például a kekszsütés előtt és után történő bőrellenállás-méréssel számszerűsíteni.   

Hidegfronti hatás érvényesül

2009.05.14. 15:12 - címkék: - 6 komment

- ...Sötét, viharos éjszaka volt - meséli. - Vagy inkább esős hétfő délután. Arra gondoltam, hogy kéne szoftvert fejleszteni, mondjuk egy blogmotort, úgyhogy el is kezdtem a nappaliban lévő gépen, míg a lakótársaim, két fiú, és egy időnként cserélődő csaj Jóbarátokat néztek a szoba másik sarkában. Mondjuk ez nem sokat mond, mert az idő kilencven százalékában Jóbarátokat néztek. Esetleg aludtak, olyankor a csaj néha kijött, hogy ne számítógépezzek éjszaka, mert bevilágít a monitor. 

Tegnap lerántottam a leplet a Kezdetekről, valamint azt a szót találtuk ki a mra-val, hogy internettudatos. Na jó, ő találta ki, arról jutott eszébe, hogy a húgom beengedett engem a saját iwiw accountjára, hogy lenyomozzuk a fodrászt anno, és embereket beengedni az accountodba: nem internettudatos.

Ma elmúlt a lelkesedésem és kiakadtam, hogy mennyi minden logisztikával, szervezéssel jár a PhD, emellett meg kell írni a dolgozatot is, plusz még dolgozom, és ez így igazságtalanság, ezt el is sírtam minden utamba kerülőnek többé vagy kevésbé hisztérikusan, és mindegyik azt mondta, hogy persze, mert én olyan strapabíró vagyok, meg úgyse látszik rajtam, ha valami bajom van. Asszem ezzel a fogyatékosságommal már együtt kell élnem, bár tényleg evolúciós hátrányt jelent. 

Na mindegy, megyek írni. Hetven oldal, ami jó, viszont nincs még szép "következtetések", valamint rájöttem, hogy a statisztikai kifejezéseket én csak angolul tudom (ezt meg magyarul kell írni). Least square mean, valaki?

PhD-hírek

2009.05.13. 10:17 - címkék: - 4 komment

Elkezdtem foglalkozni a Dolgozatommal, amelynek során az 58 oldalból csináltam 54-et (nem húztam belőle, csak beigazítottam a Felhasznált irodalom c. fejezet betűméretét és sorközeit), majd néhány nap alatt ismét 58-at. Viszont kezd megint tetszeni a téma. Az utóbbi időben inkább gyűlöltem, de tulajdonképpen ez tök érdekes. 

Nem kellene, hogy ekkora kihívás legyen 12 oldal megírása olyasvalakinek, aki 13 éves kora óta folyamatosan ír valamit, de az. 

Mission: impossible

2009.05.12. 08:17 - címkék: - 2 komment

Kicsit felpörögtek itt közben az események, amennyiben két hét múlva meg kell védenem házi védésen a phd-t, amelyből asszem 58, meglehetősen vázlatosan összedobált oldal készült el eddig (70-120 a követelmény, valamint ugyanazon a héten szigorlatozom is. Meg hát azt nem úgy kell elképzelni, hogy egész nap ezt csinálom, mert közben van egy munkahelyem is. Szóval most meglátjuk, jobban tudom-e a neuropszichológiát olyankor, amikor töltött pisztolyt nyomnak a halántékomhoz, vagy sem. Valójában izgi. 

Na mindegy, ezt csak azért mondom, mert nagyon sok blogot most addig nem fogok írni gondolom. Olvassunk addig mást. Pl. ezt találtam nemrég már nem emlékszem milyen blogokról indulva, és tetszik.   

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása