Vörösáfonyás háromdiós sütőtökös sütemény

2008.11.15. 19:45 - címkék: - 3 komment

Rövid kiruccanásunk következik a gasztroblogok világába. Egy évvel ezelőtt néztem ki ezt a süteményt, csak eddig sose volt itthon vörösáfonya, mert ritkán kapható és iszonyú drága. Most azonban vettem fagyasztottat az étkezési jegyemen, így végre eljött az ideje. Elmondom.

Hozzávalók:

24 dkg vaj
20 dkg barna cukor
20 dkg friss vörösáfonya (nálam fagyasztott)
12 dkg pörkölt pekándió*
2 tojás
25 dkg sütőtökpüré**
10 dkg olvasztott vaj ***
20 dkg liszt
20 dkg cukor
1 teásk. fahéj
1,5 teásk. sütőpor
1/4 teásk. só

*Pörkölt pekándió: megvesszük a pörköletlen pekándiót és kicsit betesszük a sütőbe, vagy száraz serpenyőben kevergetve pörköljük. Nagyon könnyen leég. Mivel pekándió nem volt itthon, de még az intersparban sem, ezért mandula, sima dió és kesudió keverékét tettem bele.

**Sütőtökpüré: megsütünk kb egynegyed sütőtököt a sütőben, kicsit összezúzzuk. Nálunk ez úgy ment, hogy reggel láttam a piacon, hogy jé, sütőtök, megsütöttem, csomót megettünk, félreraktam három szeletet és abból lett püré. Nem kell turmixolni, bármilyen evőeszközzel könnyen szét lehet trutyizni.

***Az eredeti receptben 90 ml olaj szerepel, de én vajat tettem bele, mert egyszerűen nem vitt rá a lélek, hogy étolajat tegyek egy tésztába.

Elkészítés:

1. A 24 dkg vajat és a barna cukrot egy serpenyőben megolvasztom, míg barna, egynemű masszát nem kapok. Ezt beleöntöm egy kb. 20X20 centis, alufóliával ÉS sütőpapírral kibélelt formába. (Azért kell ennyire bélelni, mert folyékony, ragacsos valamit öntünk bele).

2. A diókat és az áfonyát összekeverem és azt is beleszórom a sütőformába.

3. Összekeverem a lisztet, sütőport, sót, fahéjat. Szép egyenletesen oszoljanak el az alkotórészek.

4. Felverem a tojást, belekeverem a cukrot, a 10 dkg olvasztott vajat, sütőtökpürét, majd - innentől már csak lassan kevergetve - a 3. pontban elkészített lisztes cuccot.

5. A kapott tésztát belesimítom a sütőformába. 175 fokon sütöm 35-40 percig, majd még tíz percig a kikapcsolt sütőben pihen.

6. Kiborítom egy falapra, lehúzom róla a sütőpapírt, így a tepsi aljába öntött karamellás-diós-áfonyás réteg most a sütemény tetején van.

Kicsit érdekes, a vörösáfonya alapvetően savanyú ízű, viszont van benne rengeteg cukor, szerintem finom. A sütőtök jó sokáig sül, szóval ha nincs előre elkészített sütőtökpürénk, akkor nem két perc. Az eredeti receptben tejszínhabbal díszítve tálalják, de szerintem a legnagyobb hülyeség lenne erre tejszínhabot tenni.

Breaking

2008.11.14. 16:31 - címkék: - 14 komment

Mindenféle rendkívülimód magvas gondolataim is vannak az emberekről és az életről és az univerzumról, meg a zsidókról (a gasztronómiájukról, nyugi), de most kérem, árulja el nekem valaki, mi az isten az a "fagyasztott vajastészta"? Melyik az? Külön-külön értem én a szavakat, tudom, melyik művelet a fagyasztás, tudom, mi a vajastészta, tudok olyat csinálni is, de itt az a feloldhatatlan ellentmondás, hogy a boltokban nem látok ilyet, a receptekben meg igen. Vagy az ugyanaz, mint a fagyasztott levelestészta? De a levelestészta meg a vajastészta nem ugyanaz! Akkor valami egyébmás titkos néven szerepel az intersparos hűtőládákban, amely évezredes titok anyáról lányra száll, de nekem elfelejtették elárulni? Vagy honnan veszi az a sok szakácskönyv- meg receptblogíró a fagyasztott vajastésztát? Megcsinálja otthon a vajastésztát, lefagyasztja, felengedi?? Mi az? Hogy néz ki? Milyen színű dobozban van? Mi van ráírva???

I just love television so much

2008.11.12. 14:40 - címkék: - 8 komment

Kislány: - És képzeld, véletlenül láttam tegnap a Sztárok a fejükre estek-et.
isolde: - Az az, amelyikben a Horváth Ágnes van? És, mi van a miniszterasszonnyal?
Kislány: - Kiesett.
isolde: - Jesszusom, miért?
Kislány: - Nem volt teljesen világos, de azt hiszem, nem ette elég gyorsan a skorpiót. Az a nagymellű nő sokkal gyorsabban ette.

(Update: halált megvető bátorságú riportereink (én nem tartozom közéjük) megnézték a ma reggeli Mokkát, amelyben Ágnes megerősíti, hogy tényleg azért esett ki, mert nem ette elég gyorsan a skorpiót.)  

 

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása