Azert mindennek megvan a hatara

2007.11.11. 14:38 - címkék: - 2 komment

Amszterdam, a voros lampas negyed kornyeke, szombat este 22 ora tajban. Coffee shopokbol kiomlo tomeny fuszag, a kirakatokbol fehernemus csajok lesnek predara, mindenutt szexboltok, kendertermeszteshez szukseges felszerelest, magot, pipakat, hasissutit, thai es del-amerikai hallucinogen gombakat, egyeb hallucinogen novenyeket, es altalam ismeretlen tudatmodositokat arusito boltok. Az utcan reszeg turistak, beszivott turistak, betepett helybeliek, meg mindenfele rendu es rangu furcsa figurak hompolyognek szines osszevisszasagban.

A forgatag kellos kozepen, az egyik jarda szelen egy biciklijet ijedten szorongato sracot ket rendkivul szigoru arcu rendor leckeztet. Felirjak az adatait es nagyon komoly arccal magyaraznak neki. Kozelebb erunk es belehallgatunk, a rendor epp ezt mondja ellentmondast nem turoen (az eredeti angol szoveg forditasa kovetkezik): - De ertse meg, engem nem erdekel, hogy mukodik a biciklijen az elso lampa, ha egyszer nem volt bekapcsolva. Ha lampa nelkul kozlekedik, be kell fizetnie a birsagot.

Nem ertem, mert vagyok reggel levert

2007.11.09. 16:32 - címkék: - 3 komment

Majd egyszer fogok egy hosszu, felhaborodott, elkotelezett, am tenyfeltaro posztot irni az otthonszulesrol (de most nincsen hozza kedvem), addig is olvassuk a temaban kisfokat.

Mar a masodik adag cuccunk van a PCR-ban, azaz mar csak majd, oooo, negyvenhatszor kell megismetelnunk ezt a felnapos mozdulatsort, felteve, ha megerkeznek a tobbi probaink. Ellenben orommel eszlelhettuk, hogy a magyar betegeknek es egeszseges kontrolloknak is van COMT genjuk (oke, mindenkinek van, de ezeknek a letezeserol mar papirunk is van!). Es ma mar izgalmas, nagyon draga, rozsaszin es jeg kozott tarolando cuccot is pipettaztam. Egyebkent a szakirodalom szerint aki homozigota a COMT gen bizonyos alleljara (ezt most meg kellene neznem, pontosan melyik, sot, illene tudnom), akkor nala a schizophrenianak az eselyet jobban noveli a cannabisfogyasztas, mint a heterozigotak vagy a masik allelra homozigotak eseten.

En heterozigota vagyok. Bar mindegy, mert ugysem szeretek fuvezni, az en drogom az unikum, sor, rum, kevert. Majd egyszer irok egy hosszu, felhaborodott posztot arrol, hogy mit nem szeretek meg (benne lesz, hogy futni, meg az otthonszulesrol vitatkozni, meg a mizoleves, meg a Pilzner, meg a Norbi, meg a pilates, meg az Esterhazy Peter is), de most nincsen hozza kedvem, es bizonyara olyan dolgokat is felsorolnek, amivel rendes korulmenyek kozott semmi bajom nincs.

 

Tudom, hogy kell gyoztesnek lenni, de nincsen hozza kedvem

2007.11.09. 14:08 - címkék: - 2 komment

Es aztan meg pipettaztunk es pipettaztunk, egyre kisebb es kisebb adagokat egyre kisebb es kisebb lyukakba. Most van az elso adag mintank a PCR-ban benne. Most elmagyarazhatnam, mi a PCR, de nincsen hozza kedvem, szoval elegedjunk meg annyival, hogy DNS sokszorosito berendezes. Majd egy masik alkalommal.

Egyebkent pedig nincs jo kedvem, nem tudom, miert, bar leginkabb a teli depressziot okolom. Itt olyan ido van, mint otthon kb. oktober elejen, szoval hideg nincs, csak neha kod meg eso, ellenben reggel 8-kor meg sotet van es delutan otkor is mar. Es ha belegondolunk,  hogy az ember (en) sotetben bemegy a munkahelyere, pipettazik, amig megint sotet nem lesz, majd hazamegy es arra gondol, mar biztos van jogosultsaga a wifihasznalatra es fog tudni netezni, de kiderul, hogy nincs, akkor maris erthetobbe valik a lehangoltsag. Pedig azt hittem, majd azzal fogom tolteni az esteimet, hogy Arcade Fire-t (kedden megyek koncertre), Yummie mixeket meg Veronica Mars soundtrackeket hallgatva irom a kis blogomat es az interneten apolom kapcsolataimat valos es kepzeletbeli barataimmal, ehelyett szakvizsga teszteket csinalok fenti zenei alafestes mellett.

Na jo, nem, voltunk sorozni is.

Es nem beszelve arrol, hogy a teli depresszio(m) egyik tunete (a szocialis visszahuzodas es a megnovekedett alvasigeny mellett) a megveszekedett szenhidratehseg, en meg ugye probalok legalabb nem nagyon keresztbetenni a fogyokuramnak, szoval nem ehetek felorankent egy snickerst vagy habos forro csokit vagy mikroban melegitett stroopwaffelt vagy browniet vagy almatortat vagy dioslepenyt.

Genetika laborban dolgozni mondjuk izgalmas, es bar eddig csupan pipettazasban volt reszem, de remelhetoleg hamarosan korszakalkoto eredmenyeink birtokaba jutunk, melyek alapjaiban rengetik majd meg a tudomany eddigi allasat. Ugye, mondanom sem kell, hogy a probaink meg nem erkeztek meg (keson rendeltek meg oket a hollandok), de mindegy is, mert ugysem tudjuk befejezni a munkat a rendelkezesre allo ido alatt. Bar ez mondjuk annyira nem raz meg. Whatever.

Eletjel

2007.11.07. 13:52 - címkék: - 4 komment

Nem tortenik semmi izgi, tegnap pipettaztunk egesz nap, ma meg pipettazunk egesz nap (egyelore ott tartunk, hogy egyforma tomenysegu DNS-oldatokat kell gyartanunk 510 kulonbozobol). A futarral feladott mintaink is megkerultek vegul, es nem kellett megkeresni a Szamitogepgyujto Embert, mivel Erik emlekezetbol ujrairta a korabban emlitett filet. Utrecht amugy klassz hely meg mindig, a sor finom, az ido kodos, mindenki biciklizik, a birkak pedig ugyanott legelnek, ahol az elozo fejezet vegen hagytuk oket. (Utalok angol billentyuzeten irni).

So here I am again in this mean old town

2007.11.05. 19:59 - címkék: - 1 komment

Az a szornyuseg tortent, hogy amig tavol voltam (ti. Utrechttol, mert most itt vagyok megint) a koleszban gonosz fiatalok ki tudja, mifele illegalis dolgokat muveltek az internettel, bele sem akarok gondolni, ezert most rendkivul szigoru szabalyozas ala esik a wifi-eleres, ennek megfelelo papirmunkaval es ugyintezesi sebesseggel. Szoval nincs wifim. Rossz. Kenytelen vagyok a kolesz nyilvanos szamitogeptermeben netezni. Na jo, nem vagyok kenytelen.

Egyebkent pedig rettentomod faradt vagyok, mivel tegnap (ma) egykor fekudtem le es fel otkor keltem, majd Amszterdamba repultem, majd Utrechtbe vonatoztam Johnny kollegam kisereteben, rogton be is mentunk az egyetemre es egyszercsak azon kaptam magam, hogy felalomban DNS-oldatot pipettazom kis kublikbe orak ota. Nagyon izgi egy genetika labor, kulon olyan plusz izgalmakkal, hogy 1. megerkeznek-e a megrendelt reagensek, 2. elvesztek-e a ket eve gyujtogetett es most futarral kikuldott mintaink, 3. ha nem vesztek el, van-e bennuk egyaltalan DNS. Es 4. nem beszelve arrol, hogy a robot-spektrofotometerhez nemreg egy uj szamitogepet csatlakoztattak, amire at is masoltak a gep mukodtetesehez szukseges file-okat, egy kivetelevel, amely veletlen folytan lemaradt. A regi gepet, amin meg megvolt az a file, kozben nekiadtak egy csavonak, aki hobbiszeruen regi szamitogepeket gyujt. Tehat, ha hasznalni szeretnenk a robotot (marpedig en szeretnem, mert ellenkezo esetben ket kis kezunkkel kell otszaztiz minta tomenyseget meghatarozni), akkor fel kell keresni a kompjutergyujto embert es megkeresni a regi gepet es rajta azt a filet.

Majd amikor Hollywoodnak irok thriller-forgatokonyveket genetikai kutatolaborokbol elszabadult szornnyel/zombival/halalos virussal, akkor feltetlenul szerepelni fog benne a fenti momentum, ti. az emberiseg sorsa irant elkotelezett fiatal kutatok rajonnek, hogy a Gonosz megallitasahoz feltetlenul szukseges lenne beuzemelni a robot-spektrofotometert (manualisan hetekig tartana a munka, es annyi idonk nincs!), ahhoz viszont kellene az a regi file, es akkor az elkotelezett fiatal kutatok kocsiba vagjak magukat es eltepnek a rendkivul kulonc, esetleg kisse kattant oreg nerdhez, es a lakasban, garazsban, padlason es pinceben felhalmozott osdi es ozonviz elotti szamitogepeken keresgelik a File-t sietve, mig odakint allig felfegyverzett CIA-ugynokok/agyevo zombik/halalos virussal fertozott haldoklo kisgyerekek gyulekeznek.  

Vagy talan mindenkinek jobb, ha most lefekszem aludni.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása