Gutenberg, galaxis

2006.09.08. 18:03 - címkék: - 6 komment
Kaptam fizetést, úgyhogy elmentem könyveket venni a kedvenc antikváriumomba (tessék, az előző bejegyzésban még azon sírtam, hogy keveset keresek, most meg máris vásárlásról van szó), és rájöttem, hogy menthetetlen sznob vagyok. Korábban csak szimpla irodalomsznob voltam, aki azt vallotta, hogy a szépirodalom és a szórakoztató irodalom (beleértve a sci-fit, fantasyt, tiszakatát), két, jól elkülöníthető kategóriát képez. Mostanában a sci-fit kissé rehabilitáltam, és ettől azt hittem, hogy már nem vagyok sznob, de igen, a kategórián belül is az vagyok. Besétáltam az antikváriumba egy sci-fi szerzők neveit tartalmazó listával, amelyeket az olvasónaplómon ajánlottak az olvasók. Odaadtam a pult mögött álló geeknek, ő félve rákérdezett, hogy miért keresem ezeket a könyveket, aminek az lett a vége, hogy nagyon lelkesen a fejébe vette, hogy most azonnal kiművel engem tudományos-fantasztikus irodalomból. És szomorúnak tűnt, amikor gyanakvó, majd lenéző arcokat vágtam pl az "űrfantasy" szó hallatán; vagy amikor kis híján elájultam, amiért egy mondatban emlegeti Orson Scott Cardot és Salvatorét. És amikor megmondtam neki, hogy a Gáspárt én nem sorolom egy kategóriába Asimovval, és hogy a Kiálts farkast-t nem veszem meg, mert az nem minőségi sci-fi, szerintem akkor döntötte el, hogy inkább mégsem hív el kávézni. Azért utóbb kiderült, hogy tisztában van a különbséggel, és az ízlésemnek megfelelő könyveket tukmálta rám, majd adott 10 % kedvezményt.
Rosszat teszek magamnak ezzel, mert majd mind odacsődültök és kifosztjátok előlem, de elmondom: Nyugati tér és Kossuth mozi közötti Váci út-szakaszon, aprócska használt mobiltelefon- és könyvesbolt. Az ajtó előtt hegyekben áll a tavalyelőtti Joy-magazin, a hely kicsi, hihetetlenül zsúfolt, a földön kupacokban könyvek, dvd-k és régi Playboyok vannak. Ennek megfelelően az átlagos antikváriumjárók szerintem messzire elkerülik, így aztán csomó ritkaság áll a polcokon a legnagyobb természetességgel, itt vettem pl Vígh Béla (anatómiaprofesszorom volt): Jóga és idegrendszer c. könyvét, vagy Hobb: Látnok-ciklus könyveket (amiből most is van nekik amúgy). A készlet 70 %-a sci-fiből és fantasyből áll, úgyhogy ezen műfajok rajongóinak ajánlom, az eladó geek fiú pedig szerintem mindet olvasta, tud tanácsot adni. A másik kedvenc antikváriumom a Zuglói Antikvárium a Mexikói út metrómegállónál, itt inkább szépirodalom van, szintén kicsi, kevéssé frekventált bolt, ezért itt is szoktam nehezen megszerezhető könyveket találni.
Szóval igen, hobbim az olvasás, egy másik hobbim pedig a könyvek vásárlása. 

Morgás

2006.09.08. 17:01 - címkék: - 5 komment
Az index feltette a kérdésemet az egészségügyi miniszternek, klassz. Sajnos, az az érzésem, mintha ebben a riportban a miniszter közellenségnek próbálná beállítani az orvosokat, akik rugalmatlanok, korruptak és ésszerűtlen vizsgálatokat kérnek. Ügyes próbálkozás, hogy az emberek ne a kormányra, hanem az orvosokra haragudjanak a vizitdíj miatt, köszi, tényleg, mindig is közellenség szerettem volna lenni. Elherdáljuk a pénzünket felesleges CT-kre? Miről beszélünk? Az orvosi kamara azért ellenkezik, mert valójában Hatalmat akar? Na jó, bevallom, egy bűnszövetkezet vagyunk, a fizetésem igaz, hogy 116 ezer forint, de ehhez jön még harmincmillió a paraszolvenciából. Igaz, hogy abból valamennyit befizetünk "kamarai tagság" címén a Titkos Társaságba, és abból finanszírozzuk világuralmi törekvéseinket, valamint építjük tömegpusztító eszközeinket olyan eldugott, vidéki búvóhelyeken, amelyek idősek otthonának és rehabilitációs intézménynek vannak bejelentve. Bezzeg, ha az orvosok tisztességesen végeznék a munkájukat, nem lennének korruptak és nem herdálnák el az államvagyont, akkor a vizitdíjat be sem kellett volna vezetni.
Persze, lehet, hogy mindez csak az én paranoiám. De az interjú utolsó mondata azért dicséretes öniróniáról tanúskodik.

Size matters - ask Pluto

2006.09.05. 16:03 - címkék: - 3 komment
Plutós pólók...

Broadway

2006.09.04. 16:05 - címkék: - 3 komment
Készen van Zsuzsika, a varrónőm weboldala, amit ezúton szeretnék reklámozni, mert Zsuzsika tényleg nagyon jó. Budapesti alkalmiruha-viszonylatban nem drága, ügyes és korrekt: amikor a menyecskeruhán mégsem tetszett a ráncolt felsőrész (amit direkt én kértem, hogy legyen rajta), akkor plusz költség nélkül szétszedte és új formába öntötte. 

I'm sick but I'm beautiful

2006.09.04. 15:55 - címkék: - komment
Hazajöttünk a nászútból, ahol voltak esős napok is, voltam beteg (igazság szerint még mindig nem kapok levegőt az orromon), és egyszer skorpió is volt a szobánkban, de nagyon jól éreztük magunkat. Csomó könyvet kiolvastam, amikről majd itt mesélek, gyönyörű napbarnított vagyok, megnéztük a helyi nevezetességeket, hajókirándultunk, és rengeteg kalamárit ettem. Sajnos a horvát konyha még mindig rettenetes, mindenhol ugyanazt a háromféle ételt lehet kapni, a gombakrémlevesbe is vegetát tesznek, és ezen nem sokat segít az sem, hogy legalább négyféleképpen tudják elnevezni a fasírozottat. Egy teljesen normális étteremben pl. olyan négy évszak pizzát kaptam, amin volt 1 szelet gépsonka, 2 karika szalámi, 1 marék fagyasztott zöldségkeverék, aminek épp csak felengedni volt ideje a sütőben, egy darab sprotni (az a kis konzerv füstölthalacska) és kettő szem magozatlan olajbogyó. Sebaj. Szóval jó volt, majd teszek fel képeket, voltunk bányában is, ahol nagyon féltem, pedig valójában csak egy múzeum alagsora volt. 

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása