Right after I slide up to the bar and order me a tall glass of milk

2012.01.07. 19:24 - címkék: - komment

Tegnap meg az mondta az egyik kollégám, aki nem tűnik egy természetgyógyász típusnak, hogy nehezen jött össze nekik az első gyerek, mindenfélére figyeltek, zsíros tejet ittak meg satöbbi. Mondom, micsoda, zsíros tejet, mi ez a hülyeség? Azt mondja, igen, mert az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása csökkenti a teherbeesés esélyét, a magas zsírtartalmúaké pedig növeli. Hogyhogy én erről még sohasem hallottam? Utána is néztem, itt van a 18.555 nő bevonásával készült prospektív study, eredményeik szerint a napi 2 adag zsírszegény tejterméket fogyasztó nők 85%-kal nagyobb esélyük volt ovulációs zavar okozta meddőségre, mint a heti max egy adag zsírszegény tejterméket fogyasztó nőknek. Ezzel szemben a napi 2 adag magas zsírtartalmú tejterméket, beleértve fagylalt! fogyasztó nők esetében 25%-kkal kisebb volt a meddőség esélye azokhoz képest, akik csak heti 1x ettek zsíros tejet. Jó, hogy szóltok, basszus, én meg nyomom itt a zsírszegény tejet fogalom nélkül a reproduktív életkorban, most is tele a hűtő nullaszázalékos joghurttal. De most komolyan, emberek, ez egy 2007-es vizsgálat. Itthon meg beütöm a google-be, hogy zsírszegény tej teherbeesés, erre kijön egy csomó oldal, ahol javasolják a zsírszegény tej fogyasztását. Félre ne értsünk, nem gondolom, hogy az alacsony fagylaltfogyasztás miatt csökkenne Magyarország népessége, habár itt jegyezném meg, hogy fagylaltfogyasztásunk az egy főre jutó évi 14 kg-mal még mindig alatta marad a környező országokénak, másutt ugyanis 30-40 kg az átlag (ezt itt olvastam, nem tudom, mennyire hiteles forrás).

Próbáljunk ellenállni a kísértésnek, hogy tetszetős összeesküvéselméleteket alkossunk (habár egyértelműen az egész a nullaszázalékosjoghurt-maffia műve, akik megvásárolták a magyar nőgyógyászok hallgatását, nyilván azért járnak ilyen jó kocsikkal), ugyanakkor valamiért azt hittem, itthon jobb színvonalú ennél az ismeretterjesztés. Persze aztán lehet, hogy azóta rég bebizonyosodott hat metaanalízisből, hogy tévedés az egész.

Na jó, megnézem a pubmeden.

Nos, nem, nem találtam ennél újabb vizsgálatot a témában, úgyhogy még nem cáfolták meg. Közben láttam, hogy ugyanez a kutatócsoport ugyanezen a mintán kiszámolta az alkohol és a koffein hatását a női termékenységre, nos, nincs ilyen, nem találtak összefüggést az ovulációs zavar okozta meddőség és a kávézás vagy ivás között. Az üdítők viszont meglepő módon emelték a meddőség arányát, de ez nem volt összefüggésben a cukor vagy koffeintartalmukkal, hanem mindenfajta üdítőre igaz volt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mostantól ír kávén kell élni, ha gyereket akarunk (habár a tejszín révén egyből meglenne a napi zsírostej-bevitelünk), az alkohol egy csomó magzati fejlődési rendellenességet okoz, meg amúgy is öl, butít és nyomorba dönt. És a fagylaltot meg tejszínhabot sem kell mértéktelenül tolni persze, mivel az elhízás növeli a meddőség esélyét, erről eddig is tudtunk, még nőgyógyászatból is tanultuk röpke 12 évvel ezelőtt, ez azóta is csak újra beigazolódott.

Kb. ennyit találtam a témáról így pár percben. Férfiak diétája és az ondó minősége között is találtak némi összefüggést, de azok csak ilyen 30 fős nyomi eset-kontroll vizsgálatok, nem vagyok biztos benne, hogy készpénznek kell venni az eredményeiket. Mindenesetre sok zöldség és gyümölcs, különösen paradicsom, saláta és barack fogyasztását javasolják a férfinak, ebből mondjuk nagy baj nem lehet.

I'd be lost without my blogger

2012.01.07. 14:03 - címkék: - komment

Hadd ajánljam még az idelátogató Sherlock-rajongók figyelmébe John Watson blogját, amelynek szintén rajongója lettem egyből. A kommentek a legjobbak, Mrs. Hudson és Watson nővére kommentelget többek között. Vigyázat, nagyon spoileres, csak a sorozat megtekintése után olvassuk.

Amúgy meg vagyok sértődve, hogy két bejegyzéssel ezelőtt kifejtem, hogy nem fogok tudni blogot írni, ha mindenhol tök nyilvánvaló lesz a személyazonosságom, és azóta kizárólag olyan keresőkifejezésekkel jöttök, hogy "isolde hol pszichiáter", meg "isolde melyik kórház". Nem mintha kiderülne egy ilyen keresésből, de nem lehetne mondjuk tiszteletben tartani a blogger anonimitását, és leszállni erről a témáról végre? Ez olyan rosszul esik nekem. Komolyanmár. Ezért tart itt ez az ország.

És most házimunka.

Where black is the color, where none is the number

2012.01.06. 18:49 - címkék: - komment

És legalább tíz percig ismételgették nekem az eltévedt svédek a metróban, hogy "Dark Square, how can we get to Dark Square", mire rájöttem, hogy a Deák térre akarnak menni.

Don't make jokes, Molly

2012.01.06. 18:29 - címkék: - komment

Egyébként nézzetek Sherlock-ot, 4 rész (ennyi létezik) alapján felküzdötte magát a top3 kedvenc sorozataim közé, magam is meglepődtem.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása