Teachers leave us kids alone

2012.11.01. 16:54 - címkék: - 1 komment

Akkor elmondom, hogyan kell vizsgázni.

Tanácsaim alapjául nagyjából húsz éves vizsgázói múlt szolgál, amelynek során orvosi egyetemen, egyéb, változatos tanfolyamokon, nyelvvizsgákon, szakvizsgákon, PhD-hoz kapcsolódó vizsgákon estem túl, hát, nem számoltam, de rengetegszer; valamint vizsgáztatói múltam, melynek során számtalan adaptív és még több maladaptív stratégiát volt szerencsém a másik oldalról is megfigyelni.

Ezt kell csinálni.

1. Lelkesedj a tantárgyért! A legfontosabb. A vizsgázás kicsit olyan, mint a szex, a szorongást és a szakmai tudás hiányát egy bizonyos szintig jól lehet kompenzálni a tárgy iránti lelkesedéssel, csodálattal és áhítattal. A vizsgáztatód azért lett vizsgáztató adott témából, mert érdekelte, és minden bizonnyal még ma is érdekli őt az a téma. Ha téged is érdekel, egyből barátok vagytok. Akármiről is van szó, úgy kell beszélned a glomeruláris vesetumorok alcsoportjairól vagy a kohuti nárcizmusfogalomról, mintha iszonyúan érdekesnek találnád azt. Lehet, hogy nem jutottál el a tankönyvben a személyiségzavarokig, mert az a végén van és nem volt rá időd, de ez rettenetes, mert nagyon szereted a témát és most csak ennyi jut eszedbe róla, de viselkedéseddel sugallnod kell, hogy ez csak szerencsétlen véletlen és már hazafelé úton a metrón ezt fogod olvasgatni. Legnagyobb teljesítményem e szempontból a pszichiátriai rehabilitáció szakvizsga, már attól elálmosodtam, hogy leírtam ezt a szókapcsolatot, de a vizsgán csillogó szemekkel lelkesedtem az ötletért, hogy ezeket a betegeket a közösségi pszichiátria segítségével ismét a társadalomba integrálhatjuk végre, jéj!! Máris nem izgatta a vizsgáztatót, hogy rosszul tudtam a finanszírozás szorzóit.

Soha ne viselkedj fölényeskedően vagy lekezelően és ne éreztesd a vizsgáztatóval, hogy te úgyis hasi sebész leszel, minek nekem megtanulni ezt a sok szart a tudatzavarokról. Nem fér a fejembe, hogyan gondolhatják ezt az emberek jó taktikának. A vizsgáztató tudni fogja, hogy ha sebész leszel, attól még egy csomó betegednek tudatzavara lesz, és mivel lövésed sem lesz az egészről, őt fogod majd az éjszaka közepén konzíliumokba odarángatni a sebészetre, és még akkor is köcsögösködni fogsz vele. Ez a vizsgáztató nem fog téged szeretni, márpedig jobb, ha a vizsgáztató szeret téged.

2. Csodáld a vizsgáztatót! Ha a vizsgáztató beszél hozzád, mutass érdeklődést és örömöt. Ha az ember vizsgáztatásig vitte, legalább egy kicsit nárcisztikus. Ha kérdez valamit, jelezd, hogy ez milyen jó kérdés - akár elismerő bólogatással, de ha a helyzet megengedi, azt is mondhatod, hogy "hű, ez nagyon jó kérdés...' (addig is gondolkodhatsz kicsit a válaszon). Sok vizsgáztató szereti elmagyarázni azt, amit te nem tudtál vagy kifelejtettél, ez egy kulcsfontosságú szakasz a vizsga során. Úgy kell tenned, mintha csodálnád a tudását, innád minden szavát és örökre megjegyeznéd. Ha valaki unatkozva, fölényesen a körmét piszkálja, amíg vizsgáztatóként elmondom neki a téveszmék definícióját, akkor tudom, hogy ő most nem tudja ezt és soha az életben nem is fogja tudni. Ha valaki érdeklődve néz, bólogat, esetleg el is ismétli, amit mondtam, akkor tudom, hogy amikor bejött, még nem tudta, de úgy fog kimenni innen, hogy már tudja ezt a dolgot. Ha nem tűnik mesterkéltnek, párszor el is ismételheted a szavait, hogy a te hangodon is hallja a választ, így az marad meg a fejében, hogy te mondtad. Mutatom:

Vizsgáztató: - Miért fontos a szérum nátrium és kálium vizsgálata delirium tremensben?
isolde: - .... Nem tudom, miért?
Vizsgáztató: - Gyakran hipokalémia alakul ki, ami szívritmus zavarhoz és így hirtelen halálhoz vezethet.
isolde (Egyetértően bólogat): - Értem, a hipokalémia kizárására mindig ellenőriznem kell a káliumszintet.


Lehet, hogy furán hangzik, de a vizsgáztatónak el kell hinnie, hogy te most ezt megjegyezted, úgy mész ki az ajtón, hogy az ilyen betegeknél ellenőrizni fogod, és ő most azzal, hogy ezt elmagyarázta, számos jövőbeli deliráló beteg életét mentette meg egyetlen mondatával.

Ne éreztesd a vizsgáztatóval, hogy okosabb vagy nála, és ha lehet, ne kérdőjelezd meg, amit mond. Ezt néha nehéz kibírni, ha mondjuk tényleg okosabb vagy és tényleg hülyeséget mond a vizsgáztató. Megpróbálhatsz óvatosan felvetni az övétől eltérő más válaszokat is, de csak akkor, ha pontosan tudod idézni a forrást, ahol olvastad (szerző, lap, kiadás éve, oldalszám), de még ez is necces lehet, mert lehet, hogy a vizsgáztatódnak pont a nagy ellenfele adott szerző. Mondom, nehéz kérdés, szemlátomást önelégült, nárcisztikus vizsgáztatóknál nem érdemes ezzel próbálkozni.

3. Mondd, hogy "nem tudom". Nincs idegesítőbb a vörös arccal percekig hallgató vizsgázónál. Egy ideig még mellébeszélhetsz, vagy tettetheted, hogy gondolkodsz, de annak is van egy határa. A kínos csöndben való üldögélés és időhúzás a világ összes vizsgáztatóját bosszantja. Ezért egy ponton, ha nem tudod a választ, meg kell mondani, hogy "nem tudom". A "nem tudom"-ot úgy kell kimondani, hogy sugallja, hogy: 1. meglepődtél a kiváló kérdésen, 2. most ezt pont véletlenül nem tudod, pedig nagyon sok mást amúgy tudsz, 3. de nagyon szeretnéd tudni a választ. Ha a vizsgáztató magától nem mondja el, meg is kérdezheted, lásd a fenti példában.

Ha mégis mellébeszélni szeretnél, és ugyan az adott kérdésre nem tudod a választ, de amúgy képben vagy a témával kapcsolatban, akkor az alábbi fordulatot javaslom:

Vizsgáztató: - Miért fontos a szérum nátrium és kálium vizsgálata delirium tremensben?
isolde: - Hát azt nem tudom, de azt például tudom, hogy nagyon fontos ezeknél a betegeknél a süllyedés és a fehérvérsejszám ellenőrzése, mivel gyakoriak az interkurrens fertőzések és ezek gyarkan tünetszegények, így például egy diagnosztizálatlan bronchitis könnyen halálhoz vezethet, emellett persze a májeznzimek ellenőrzése, és esetleg az ammóniaszinté is fontos lehet, mivel...

4. Öltözz az alkalomhoz! Nyilván illik viszonylag elegánsan kinézni a legtöbb vizsgán, azonban ha igazán profik vagyunk, akkor annak öltözünk be, amik a vizsga teljesítése által lenni szeretnénk. Jogi vizsgához jogásznak (gondolom, szürke nadrágkosztüm, szigorú tekintet, visszafogott smink, aktatáska), orvosi egyetemen orvosnak (nyilván nem fehér köpenybe, de komoly, higgadt, megbízható embernek kell kinézni, így a cicás pulcsi nem javasolt. A hipszter-szemüveget és sálat tegyük félre inkább a dj-vizsgánkra, a neccharisnyát és lakk tűsarkút meg a sztriptízbajnokságra). Pszichoterapeuta szakvizsgára nem érdemes szürke nadrágkosztümben, szigorú tekintettel menni, itt jobban beválik a hosszú nyaklánc - hosszúszoknya, férfiaknak kordzakó. A mozgásterapeuta vizsgámon szemüveg nélkül, lenge, fehér, ujjatlan selyemblúzban, kibontott hajjal, piros, buggyos selyemnadrágban értem el fényes sikereket. Normális vizsgáztató nem fogja tudatosan le- vagy felhúzni a jegyedet a ruhád miatt, a vizsgáztatók tudattalan befolyásolására mégis kiválóan alkalmas a módszer.

5. Magyarázz! Ha nem szorongsz nagyon és tudsz még ilyesmire is figyelni, akkor érdemes úgy mondani az anyagot, mintha épp elmagyaráznád a vizsgáztatónak. Ha valaki valamit elmagyaráz, az nyilván sokkal jobban tudja, mintha szemlátomást csak felmondaná. Nézz a vizsgáztató szemébe és neki mondd el, hogy milyen fontosak a laborvizsgálatok delirium tremensben és hogy hogyan formálódik az interszubjektív térben a szelférzet. Ha a falat bámulva monoton hangon felsorolod, az unalmas és sokkal kevésbé meggyőző. Úgy magyarázd, mintha a kedvenc témádat magyaráznád el hasonló érdeklődésű barátaidnak - lásd 1. pont.

6. Viselkedj! Azt nem mondom, hogy viselkedj magabiztosan, meg a többi bullshitet, mert ha az ember halálra szorongja magát, úgyse tud magabiztosan viselkedni. Valamint a magabiztosságnál sokkal fontosabb a lelkesedés. Itt arra gondolok, hogy érdemes köszönni a vizsgáztatónak, ha nő, előreengedni az ajtóban, nem vágni a szavába, nem tegezni, ha ő nem tegez, vizsgán nem illik enni, rágózni, és különösen illetlen másokkal dumálni és az okostelefonodat nyomogatni, különösen, mivel biztos leszek benne, hogy súgsz / puskázol. A telefont eleve kikapcsoltad, mielőtt bejöttél, és táskád aljába rejtetted. Ha valamit szeretnél, kéred, megköszönöd, amikor kimész, köszönsz, stb. Az alapok, de sajnos nem mindig mennek. Engem például annyira nem izgat az ilyesmi, de sok vizsgáztatót igen.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása