2011.11.19. 12:45 - címkék: - komment

Szóval van az a jelenség, amit nagyon szeretek, és az pedig a következő. Én már egyetem alatt is a furcsa lány voltam, vegetariánus voltam (már elmúlt) meg álmodoztam meg regényeket olvastam meg érdekelt a pszichológia meg a pszichiátria meg a közegészségtan meg a mikrobiológia, antropológiából szorgalmi feladatként önként referáltam vonatkozó olvasmányaimat, és most itt felsoroltam az átlag orvostanhallgató számára leggyűlöletesebb tantárgyakat, csoda, hogy mégis befogadtak a csoporttársaim és némelyik még kedvelt is. Namármost én első látásra egy ilyen idealistának tűnök, aki hisz abban, hogy a szeretet, meg hogy semmi baj nem lenne a világban, ha az emberek rendszeresen simogatnák egymás hátát, a mozgás és táncterápiáról pedig már eleget hallottatok. Csakhogy a szívem mélyén a legvadabb materialista vagyok, és minden jelenségben az anyagi lét megmagyarázható és ellenőrizhető tényeit keresem, mert tudom, hogy ott vannak. Egészen konkrétan az van, hogy amikor meghitten simogatják a hátadat, vagy megölel valaki azzal a fajta öleléssel, ami nem szex, az megvan az az érzés? Az az oxytocin megemelkedett szintje az agyadban. (Az érzelmek komplex folyamatok, több agyterület és neuronhálózat, és az oxytocinon kívül egyéb hírvivő anyagok stb., de a lényeget értitek szerintem.)

Itt kell még megjegyeznem, hogy az idealisták egy része utálni szokta az ilyesmit, mert úgy érzik, hogy ha megmagyarázunk jelenségeket, akkor azáltal elvész valami: hogy ha tudjuk, hogy a romantikus szerelem során így-úgy változik a szerotonin anyagcsere, akkor az holmi neurobiológiává degradálja az Érzést. Szerintem ez nem így van, és semmit sem változtat egy ölelésen vagy egy szerelmi bánaton az, hogy ha olyan szavakat mondok, hogy oxytocin meg amygdala meg 5-hidroxi-indolecetsav, attól még ugyanannyira igaz marad az is, hogy ki viszi át fogában tartva a szerelmet a túlsó partra. Vagy hadd idézzem Pléh Csabát, asszem, ő mondta, hogy attól, hogy megértettük, hogy a jó öreg víz az két hidrogén meg egy oxigén és ha megfagy, akkor kristályrács szerkezete van, a sűrűsége kb. 1,000000 kg/l, +4 C-on a legnagyobb, ettől még nem romlott el a víz és ugyanolyan klasszul oltja a szomjat és a kristályrácsán meg kiválóan lehet korcsolyázni. Lehet máshogy is érvelni persze, én abba az iskolába tartozom, akik szerint a világ jelenségeit nem rontja el a tudományos megismerés. Amúgy azt sem gondolom, hogy feltétlenül mindig hozzátesz valami pluszt, például a vallásos élmények alatt kimutatható temporális lebeny aktiváció az égvilágon semmit nem mond el Isten mibenlétéről vagy nemlétéről, és a szubjektív élményeink szempontjából valójában tök mindegy, hogy tudjuk-e, épp melyik agyterületben mi megy. De ez egy másik téma.

Szóval azt szeretem, amikor kiderül valami ezoterikus dologról annak tudományos háttere, és az idegtudományok erre kiváló terep, én pedig élvezettel mondok olyanokat, hogy "pszichoterápia hatására változik a kortizolszint meg az amygdala-aktiváció, duhh! Igen, attól, hogy dumálsz valakivel, megváltozik az agyad és ezt ki tudjuk mutatni a nagyonmodern kis gépeinkkel, duhh!" Az egyik ilyen kedvencem a születési hónap hatása a különféle betegségek rizikójára, mert ezzel sokat csúfoltak egyetem alatt. A szkizofrénia ugyanis gyakoribb a kora tavasszal született személyeknél, mint a máskor születetteknél, ez benne van a pszichiátria tankönyvében, és a legtöbben ebből azt a következtetést vonták le, hogy a pszichiáterek nem túl komolyan vehető, horoszkóphívő népek, és hogy hihetek el egy ilyen hülyeséget. Nekem meg nagyon tetszett a dolog, mert a tankönyvünkben nem volt rá magyarázat, én meg azt gondoltam, hogy tutira van rá valami magyarázat, és fú, mi lehet az, és ez milyen izgalmas. Jelen pillanatban két elméletről tudok, az egyik az influenzajárvány, ugyanis a tavasszal született gyerekek anyja ősszel meg télen terhes, ilyenkor gyakoribb az influenza és a terhesség alatti influenza fertőzés befolyással lehet a magzat idegrendszerének a fejlődésére, a másik elmélet meg ugyanez D-vitaminnal, az a napfény hatására keletkezik a bőrben, télen kevesebb. Mindkét elmélet olyan, hogy vannak vizsgálatok, amik alátámasztják és vannak, amik nem, szóval nem tutifix, csak valószínű. Mindenesetre szerintem ez egy szép példa arra, hogy ha valamit nem értünk azonnal, akkor nem mindjárt röhögni kell rajta, hanem lehet keresgélni az okokat. Most ezt annak kapcsán mondom, hogy hallottam egy klassz, a témába vágó előadást, amelynek egy részében arról volt szó, hogy depresszióban csökken az érfal karbantartására alkalmas ún. EPC sejtek száma és ezért lehet az, hogy depresszióban gyakoribb a szív-érrendszeri megbetegedés, és ha valaki esetleg azt gondolta volna, hogy a szív-érrendszer az egy létező dolog, a depresszió meg a hangulat meg ilyesmik meg nem, akkor heló, át kéne gondolni. A másik részében meg arról volt szó, hogy pár millió ember vizsgálata során kiderült, hogy a születési hónap összefügg az öngyilkossági veszéllyel, azaz a télen születettek sokkal ritkábban nyírják ki magukat, mint a nyáron születettek, és képzeljétek, ez nem azért van, mert a Rákok olyan kis érzékeny, érzelmileg labilis virágszálak mind, hanem pontosan nem tudjuk, hogy miért, de feltehetőleg köze van ahhoz, hogy a télen születettek agyvizében mérhető szerotonin-bomlástermék szintje különböző a nyáron születettekénél, és ez talán a melatonin miatt van, aminek a mennyisége összefügg a fényviszonyokkal, ezek még további kutatásokat igényelnek.

Akkor álljunk meg egy figyelmeztetés erejéig, mind a szkizofrénia, mind a befejezett öngyilkosság viszonylag ritka dolog, és nagyon sok tényező együtt állása okozza: szkizofrénia esetében genetikai hajlam és egy rakat mindenféle környezeti tényező, öngyilkosság esetében meg kezeletlen depresszió, a szociális támogatás hiánya, életesemények, problémamegoldó stílus, ésatöbbi, a születési hónap influenzával és szerotoninnal együtt csak egyetlen pici tényező a sok közül. Nem lesz senki szkizofrén vagy öngyilkos amiatt, hogy mikor születik, pánikot kerüljük.

Hát szóval ez az egyik hobbim, szűklátókörű materialista társaim orra alá dörgölni tudományos érveket, lehetőleg úgy, hogy a nyolcvanas évek óta ismert, de idén még alaposabban bebizonyított adatokról beszélek hozzátéve, hogy "mint az közismert". Ja, hát igen, kellene még fejlődnöm abban, hogy ne legyek rém leegyszerűsítő és hatásvadász, de legalább van önkritikám, egyelőre érjük be ennyivel.

Na jó, na jó

2011.11.17. 22:21 - címkék: - komment

Asszem, kicsit le vagyok fáradva, ezt abból gondolom, hogy arról beszéltek ma a Tudományon, hogy technológiai újítások az orvoslásban, mint például nanosejtekből készült fogtömés, ami már van, de vélhetőleg kifejlesztésre kerül hamarosan az intelligens fogpulpa is, és azóta azon röhögök, hogy intelligens fogpulpa, az mennyire jó lesz már.
- Te, nem tudod, ki írta a Trisztán és Izoldát?
- Nem, de várjál, megkérdezem a metszőfogamat, mindent tud, az adóbevallásomat is ő töltötte ki.

Élned, halnod

2011.11.15. 18:26 - címkék: - komment

Csak nekem van az a benyomásom, hogy az _összes_ ismerősöm külföldre költözik éppen, különös tekintettel az orvosokra, vagy most tényleg van megint egy ilyen hullám?

Én nem költözöm amúgy, mert a férjem még ősszel, amikor legutóbb épp megint elhatároztam, hogy én Budapesten egyetlen percig sem maradok tovább és én itt nem vagyok hajlandó levegőt venni, és vagy Angliába költözöm azonnal, vagy Skandináviába, vagy Sopronba, rádumált, hogy bírjak ki még 2-3 évet itt, mert ő még itt szeretne lenni. Kíváncsi leszek. Mármint nem arra, hogy kibírok-e 2-3 évet (nyilván), hanem, hogy abból pontosan hány év lesz a végére, és ha az a valahány letelt, akkor hova megyünk utána.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása