Főleg női dolgok

2011.07.16. 18:48 - címkék: -

Ma voltam az Aviva-tornán, és magam is meglepődtem, hogy nem csalódtam benne. Nahát. Azon gondolkodtam hazafelé úton, hogy hol hallottam erről a módszerről, de nem sikerült felidéznem, mindenesetre annyit tudtam róla valahonnan, hogy jóga-szerű gyakorlatok, a kismedence izmainak dolgoztatásával a kismedencében vérbőséget okoz, és ezáltal növeli a peteérés, teherbeesés esélyét (meg mindenféle más bajokra is javasolják, de az nem érdekel). Azt hittem, ez valami világszerte ismert módszer, lelkesen rákerestem, hátha már valami tudományos kutatást is végeztek vele, erre nulla találat, kiderült, hogy a világ angolul beszélő részén nem is hallottak róla. Érdekes.

A módszer egy Aviva Gabriella Steiner nevű nő dolgozta ki Izraelben, ott a tanítványainak tanította, írt egy pár oldalas jegyzetet héberül, tőle megtanulta egy magyar nő, Tóth Lívia, ő elterjesztette itthon, és ennyi. Összesen egy brit csaj van, aki megtanulta Magyarországon, és azóta csinálja Angliában, szóval minden szempontból gyanús közelkeleti-keleteurópai módszer. Maga Aviva természetesen magyar származású, mint mindenki a világon.

A jegyzetből, amit Tóth Lívia lefordíttatott (rettenetesen) és kiadott magyarul, elég világosan kiderül, hogy Aviva a tornát angyalcsinálási céllal találta ki, a könyvben ismertetett esetek egytől egyig "akaratuk ellenére másállapotba került" leányok, akik torna nélkül férjhez menéshez kényszerültek volna, vagy ki kellett volna hordaniuk megerőszakolójuk magzatát. Kicsit középkori hangzású eseteket említ a hetvenes évekből, mintha még nem lett volna fogamzásgátlás meg esemény utáni tabletta, dehát sose voltam a közelkeleten, mittudomén, mi van ott. Aviva balerina volt egy operaházban, gondolom, ott karriergyilkosnak számított egy véletlen baba. Szerencsére Aviva és/vagy tanítványai a több évtized alatt rájöttek, hogy ha a gyakorlatokat csak heti kétszer, rövid ideig végzik, és az ugrálásokat meg a rázkódós gyakorlatokat mind kihagyják belőle, akkor enyhébb hormonzavarok rendezésére is alkalmas lehet, meg a meddőség bizonyos eseteinek kezelésére is.

Ez rém ezoterikusnak hangzik, és nem, tényleg nincsenek hatékonyságvizsgálatok, én is hiányolom őket. Ugyanakkor dr. Vígh Béla jógakurzusán nevelkedtem, aki az anatómia tanárunk volt, valamint jógi, és féléves kurzusán az összes jógapozíció élettani hatását megtanította. Hogy ha így rakod a nyakadba a lábad, akkor ebben meg abban a hasi érben csökken a véráramlás, amabban nő, az autonóm idegrendszerrel ez történik, fejenállás alatt a nyomásviszonyok a mellkasban így változnak, ez a szívműködésre úgy hat. Sokszor elaludtam az előadáson, amiért ezúton kérek elnézést, nem is tanultam meg a jógapózokat, de azért a szemléletformáló hatása nem maradt el. Mégpedig az a végtelenül materialista szemléletem alakult ki, hogy minden misztikus keleti tornagyakorlat, meditáció, illetve gyanús pszichoterápiás beavatkozás úgy hat ránk, hogy élettani funkciókat változtat meg. A legtöbbet már tudjuk mérni, raktak már buddhistákat fMRI-be, hadd ne részletezzem. Az Aviva-torna semmi más, mint az izmaink segítségével, izompumpa révén alhasi vérbőség okozása, ezáltal a női szervek vérellátása javul, meg esetleg a mozgástól enyhébb letapadások helyrejöhetnek. Hogy célzott sportolással változtatható az emberi szervezet állapota, az meg azért evidencia.

Ráadásul a tanfolyamot egy olyan csaj tartotta, aki a Testnevelési Egyetemen végzett, és majdnem végig teljesen értelmes dolgokat mondott az emberi szervezet működéséről. Nem voltak sem füstölők, sem színes kendők, sem hippik, sem hastáncosok, maga a mozgás pedig kifejezetten fárasztó volt, hasizom és fenékizom gyakorlatokat is tartalmazva. Szimpi. Egyszer megtanítják, és utána otthon kell csinálni heti kétszer fél órát, annál többet tilos, és az oktató csaj szerint három hónap alatt van eredménye. Meglátjuk. Mármint azt, hogy képes leszek-e rendszeresen csinálni, ugyanis nem éppen a fegyelmezett, rendszeres életmódomról vagyok híres.

Kicsit úgy érzem, mentegetőznöm kellene, amiért orvos létemre, ahelyett, hogy hormontartalmú készítményeket szednék, ilyesfajta boszorkányságra adom a fejemet, dehát mit tegyünk, a fél családom jógázik, tai-chizik és/vagy gyógymasszőr, különben meg már egyetem alatt is én voltam a furcsa lány, vegetariánus voltam, mindig elolvastam a horoszkópot és pszichiáternek készültem, mit vártunk.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása