Tudathasadás reloaded

2007.04.05. 13:21 - címkék: - 21 komment

Ahelyett, hogy korábban hazamentem volna tegnap, azokat a cikkeket olvastam, amiket a lentebbi doktor küldött nekem nyelvi lateralizációval kapcsolatban. (Sokat segített, hogy az olasz srác és a holland kiscsaj a cselekmény egy pontján végül elhagyták a kórház területét.) Nem vagyok az a típus amúgy, aki puszta érdeklődésből cikkeket olvas, úgyhogy gyorsan ki kellett használnom a lelkesedésemet.
Ez biztos senkit sem érdekel, de engem igen, úgyhogy tudományos ismeretterjesztő rovatunk következik ismét.

A skizofrénia nem kettős személyiseget jelent, hanem téveszmékkel és hallucinációkkal és szociális izolációval járó betegséget. (Azért hiszi azt a köznyelv, hogy kettős személyiseg, mert a szó jelentese hasadt elme, vagyis tudathasadás.) Állatoknal nincs ilyen, csak emberben; viszont emberben mindig es mindenhol körülbelül 1 % gyakorisággal fordul elő. Világháborúk alatt ugyanúgy, mint izolált bantu néger törzsekben és ausztrál bennszülötteknél, és egyes feltetelezések szerint ez több tízezer éve így van. A skizofrénia - vagyis inkább az arra való hajlam - genetikailag meghatározott. A skizofrén betegeknek kevesebb utódjuk születik, mint az egészségeseknek.

Miért marad fenn egy ilyen betegség, ha gyakorlatilag evolúciós hátrányt jelent? Mért nem hal ki a francba? Crow szerint csak az lehet a magyarázat, hogy valami olyan jelenséggel áll szoros kapcsolatban, ami 1. csak az emberre jellemző, 2. evolúciós előnyt jelent.
Ez legyen a nyelv kialakulása, illetve a nyelvi lateralizáció. Lateralizáció ebben a szövegkörnyezetben munkamegosztást jelent, mégpedig a két agyfélteke között. A bal, domináns féltekénkben vannak a nyelvi megértést és a beszédet művelő agyterületeink. Balkezeseknél többé-kevésbé fordítva. Az nem úgy van, hogy az ember vagy jobbkezes, vagy bal, hanem mindenki egy skálán helyezkedik el a nagyon-nagyon jobbkezes, és a totál 100% balkezes között. (Mint a hetero- és homoszexualitás, tudjátok.) Skizofrének gyakrabban helyezkednek el ezen a skálán középen, vagyis mintha nem tudta volna eldönteni az agyuk, hogy most akkor melyik legyen a domináns félteke.

Sommer, akinek a cikkeit olvastam tegnap, fMRI-vel (ejtsd: funkcionális mágneses rezonancia imaging, lényeg, hogy működés közben lehet mérni egyes agyterületek aktivitását) nézegetett skizofrén meg egészséges embereket, miközben azoknak nyelvi feladatokat kellett megoldani (mondatkiegészítés, visszafelé olvasás meg ilyenek). Ilyenkor az egészséges embernek a bal agyféltekében lévő nyelvi területei aktivizálódnak, ha jobbkezes (Sommer egyelőre jobbkezesekkel foglalkozott, gondolom, nem akart teljesen összezavarodni). A jobbkezes skizofréneknek is rendesen aktivizálódott a bal féltekéjük. Meg a jobb is, pedig annak nem kellett volna. Mintha a jobb féltekéjük "belebeszélt" volna a bal félteke munkájába.

A skizofrének néha hangokat hallanak a fejükben, vagy úgy érzik, hogy a saját gondolataik felhangosodtak. Crow tetszetős elmélete szerint ez azért van, mert a normál balfélteke-vezérelt nyelvi folyamatokba kvázi bezavar a jobb félteke, aminek amúgy csöndben kéne lenni, és a szegény beteg nem tudja, honnan jön a hang (ez egy nagyon sarkított es lebutított verziója az elméletének, de jól hangzik). Nem tudja a bal félteke, mit csinál a jobb. Tudathasadás.
Az emberi nyelv kialakulásához feltétlenül szükség volt a két félteke közti munkamegosztásra, anélkül nem tudnánk beszélni, csak max a csimpánz módjára. Beszélni meg jó (evolúciós szempontból is), szóval lateralizácio kell. Bocs - a lateralizácio bizonyos hibaszazálékkal működik, és ha éppen becsúszik az 1 %, és nem sikerül jól, akkor az lehet, hogy skizofrénia.

Fontos megjegyezni, hogy ez csupán egy elmélet, sőt, csak egy a skizofréniát magyarázó számos elmélet közül. Valojában fogalmunk sincs, hogy mitől van. Van genetikai hajlam (de hogy melyik gének, az még nem teljesen tiszta), vannak környezeti tényezők, amik hajlamosítanak (vita tárgya, hogy pontosan mik azok), van rá egy csomó elmélet, amik többnyire nem zárják ki egymást, de önmagában egyik se magyarázza meg a jelenséget. Szóval a nyelvi lateralizációs nem A Tuti Elmélet, csak az egyik, ami nekem valamiért szimpatikus. Nem beszélve arról, hogy nem magyarázza meg az összes tünetet, csak egy párat. Nem baj, akkor is tök jó.

((Basszus, beütöm a google-be, hogy "nyelvi lateralizáció", és ez a blogbejegyzés az első találat. Három van összesen. Semmi értelmes nincs ezen az interneten? Elnézést, amiért nyakra-főre angol wikipediát linkelek, de megnéztem a magyarban a skizofréniát és inkább nem.))

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása