Karácsonyi dalok pánsípon? Mit tettem...?!

2006.12.08. 18:26 - címkék: - 2 komment

Mielőtt elkezdeném, javaslom megtekinteni az Eastpark 2., karácsonyi epizódot.
Tehát.
Tegnap kaptunk fizetést, ennek apropóján már délelőtt kiborítottam a kollégáimat, ugyanis tízpercenként felsóhajtottam, hogy "mikor lesz már 4 óra, hogy mehessek vásárolni". Mindenki elmesélte, mennyire utálja a karácsonyt, amióta így elüzletiesedett, vagyis nem a Jézuska hozza az ajándékokat, hanem az embernek önkezével kell megvennie azokat egy plázában. Mert már csak arról szól az ünnep, hogy pénz, ajándék, kinek mit veszünk, tömeg van, kabátban meleg van vásárolni, ha levesszük, a kezünkben kell hozni, meg egy csomó táskát, tömeg van, tömeghisztéria van, elüzletiesedés, globalizáció, és egyáltalán, most honnan tudjuk, hogy már megvan-e neki ez a könyv vagy nincs. Elmeséltem, hogy a vásárlás jó dolog, a vásárlás igazi "flash, vagy feeling, vagy inkább flow" (Co.), és a karácsonyban persze nagyon jó a rengeteg áramló szeretet is, de a legjobb, hogy ilyenkor végre bűntudat nélkül vásárolhat az ember, sőt, kötelező .
Furán néztek rám továbbra is, mintha az imént léptem volna elő a Cosmóból rózsaszín babydollban, úgyhogy gondoltam, jobb, ha tudományos alapokra helyezkedem. Elmagyaráztam, hogy az embernek ősi vágyát elégíti ki az anyagi javak szerzése, amely javak alatt már az ősember is ruhát, ételt, esetleg lakberendezési tárgyakat értett. Az ősidőkben arra szocializálódtunk, hogy a nap legnagyobb részében bogyó után kutatunk az erdőben és/vagy űzzük, majd leterítjük a vadat. Ma már ehelyett közvetett módon, irodában ülve jutunk élelemhez, az emberből azonban az evolúció sem tudta kiölni a vadászat/gyűjtögetés megrögzött szokását. Vannak, akik ténylegesen, hobbiból állatokra vadásznak puskával, rendben, de vegyük észre, hogy a 21. század vadászata valami más. Vásárlás. Megtervezed, mit akarsz elejteni, felkutatod az élőhelyét, leölöd, hazaviszed.
Furán néztek. Na jó, de ha nincs rá idő, az utolsó pillanatra marad, nem tudod, mit szeretne, meleg van, sokan vannak, tömeghisztéria, már itt a december 5 és még senkinek nem tudom, mit vegyek, pánik, elüzletiesedés.
Mindegy, végül eljött a 4 óra, elmentem húgommal az Árkádba, mindenkinek megvettem az ajándékát, olyat, amire vágyik és aminek örülni fog, majd dolgavégezetten hazajöttem, lepakoltam a táskáimat, kész, ezzel megvolnánk.
Aztán rájöttem, hogy... mit tettem?! Mit fogok csinálni egész decemberben? Amikor mindenki más vásárol?

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása