Valahol máshol eközben

2012.04.18. 18:30 - címkék: - komment

Amikor kimászott a liftből, a recepciónál ugyanaz a fiú ült. Odakint már este volt, majdnem teljesen sötét. Amíg a taxira várt, azzal szórakozott, hogy pocsolyákban tükröződő neonreklámokat vizsgálgatta egyik, majd másik szemével, míg az utca túloldalán egy kapualjban drogos fiatalok lökdösődtek. A várost és a kikötőt elhatároló régebbi utcák szűk mezsgyéjének szélén, egy hivatalosan nevenincs területen voltak, ahol oktagonárusok keveredtek turistákkal és hazafelé siető, öltönyös üzletemberekkel. A távolban felsejlettek az egyesült mamutcégek kvarchalogén fényben úszó, irdatlan kockái.

Az egynapos sebészeti műtők moduljai egy tizennyolcemeletes, régi bérház hatodik szintjén helyezkedtek el. Funkcionálisan berendezett, hideg csempével borított egységekből álltak, ahol a fehérbe öltözött technikusok között műtősruhás segédszemélyzet kísérgette a különféle testrészeiken kötést viselő klienseket. A sebészek nagyüzemben dolgoztak, egy-egy implantbeültetés 7-8 percet vett igénybe. Tudatosan választotta ezt a helyszínt, igényes munkát akart. Elmehetett volna a Corvin-negyed kínai utcáinak valamelyik zugsebészetére is, ahol az embert még előjegyzésbe sem veszik, csak besétál a műtétre, azok meg egyszerűen belenyomják az implantot a fejébe.

Az effajta városok olyan embereknek valók, akik szeretnek mélyen lenni.

Az implantot hasonló körültekintéssel választotta ki. Eleinte multifokális lencsét szeretett volna, egy 19-es Rezoom IOL-t nézett ki magának, habár épphogycsak ki bírta volna fizetni: a multifokális lencsék ára helyi pénzben 200.000 egység körül mozgott. Végül, némi mérlegelés után mégis unifokális lencsét választott, amely nem került sokkal kevesebbe, de ennek költségét a kormányzati biztosító fedezte. A multifokális lencsék nem rugalmasak, mint az emberi szemlencse, hanem egyszerre vetítik a retinára a különböző távolságokban észlelt képeket, ezért sosincs egy éles kép, hanem több szellemkép, amiből az agy kiválasztja, ami kell. A lány világéletében alapos volt, ezért az adathálóra felcsatlakozva kapcsolatba lépett néhány ismeretlennel, akik hasonló lencsét kaptak. A felhasználók egy kis hányada elégedetten lelkesedett az eredményért, nagyobb számuk azonban rengeteg bosszantó utóhatásról számolt be: furcsa fényeket, őskori televíziókra és olcsó kínai szimstimekre emlékeztető szellemképeket láttak. Ketten közülük több hónap szenvedés után költséges és veszélyes műtéttel távolíttatták el az implantot, és volt, aki most gyűjtött ilyen beavatkozásra. A szellemképek, fényudvarok és elmosódott körvonalak főként olyankor jelentkeztek, ha a vizsgált tárgy és a háttér színe hasonló volt, valamint ködben, félhomályban és éjszaka. A lány mindennél jobban bízott saját agya neuroplaszticitásában, ez nem volt vitás, de munkájából adódóan ködben, félhomályban és éjszaka is tökéletes biztonsággal kellett mozognia.

Nem engedhette meg magának, hogy szellemeket lásson.

A műtétet a körzet híres, határontúli retinasebészenőinek egyike végezte. Korábbról ismerte már a sebésznőt, annak idején a retináját is ő operálta. A műtét előtt az egyik technikustól hosszúkás tablettát kapott, amely igen enyhe idegnyugtatónak bizonyult. Bevette, bár nem volt rá szüksége: kiképzése lehetővé tette, hogy ennél jóval félelemkeltőbb körülmények között is higgadt tudjon maradni. Vagy legalábbis látszólag.

Az operáció helyi érzéstelenítésben történt, mindvégig ébren volt. Fájdalmat nem érzett, csak némi nyomást az implant behelyezésekor. Tizenöt perccel később már a taxira várt a sötét utcán, és a szemerkélő eső miatt kabátját összehúzva hasonlítgatta régi és új szemének látásélességét a tükröződő neonokon. Alig érzékelhető volt a különbség.

A hasonló implantbeültetések után néhány nap pihenést javasolnak, és a lány úgy döntött, ezúttal kivételesen betartja ezt az utasítást.

Három napot szánt a pihenésre. Megbízói már türelmetlenkedtek.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása