A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt jelenleg csupán bemásolnám az alábbi szerző írását, amelyet úgy rémlik, Lam révén találtam vizsgálatunk múlt heti, internetfüggő szakaszában. Az eddigi tapasztalatok alapján kézenfekvőnek tűnik a feltevés, hogy közölt írást a blogolvasóknak csupán egy jól körülhatárolható célcsoportja fogja értékelni, ennek ellenére nem tekinthetünk el a tényektől, melyeknek megfelelően a szóban forgó útmutató a témával kapcsolatos alapvető igazságokat fogalmaz meg. A következőkben tehát részlet következik Dévényi Tibor: Dr. Ezésez Géza karrierje c. összefoglaló és hiánypótló művéből, mely teljes terjedelmében a Szote honlapján, hasznos linkek címszó alatt is fellelhető.
CikkírásA cikk megírásával teszi a tudós az i-re a pontot. A cikkben sűríti kísérleti eredményeit, következtetéseit és utal a soron következõ feladatokra. Mindezt a korábbi eredmények tükrében vetíti az érdeklõdõ olvasó elé, hogy az megítélhesse, mennyire új vagy más, amit olvas. A cikkeket két nagy csoportra oszthatjuk:
1. Rövid cikkekRövid cikket minden kezdõ tud írni, legfeljebb olyan lesz, mint egy laposcsont. Vagyis rövid, de nem velõs. Hosszú cikket írni mûvészet, mert ahhoz sok mondanivaló szükséges. Ez pedig nem mindig van. Nem érdektelen tehát azoknak a módszereknek rövid összefoglalása, melyek alkalmasak egy rövid cikkre elegendõ nyersanyagot olyannyira megkeleszteni, hogy hosszú cikk legyen belõle.
2. Hosszú cikkek.
I. Kelesztési módszerAz irodalmi hivatkozások bõvítése
Ez a kelesztési módszer kiválóan összeköthetõ
ama íróasztalfiók nagytakarításával,
amelyben az irodalmazások során felhalmozódott cetlitömeget
tároljuk. A cetlik némi rendszerezésével kellõ
anyag áll rendelkezésünkre. Az így kelesztett
cikk nyitó mondata a következõképpen szól:
Arany-(Goldberger Manó, Hold u. 2.)-hörcsög
(Brehm: Állatok Világa I. Rágcs. 365. I.) mellékvese
(összef. Bálint: Élettan, 415. 1. Medicina 1960.;
lásd még Holtz; Physiologie, Springer 1932.; Holtz:
Physiologie,
átdolg. kiad. Springer, 1933.; Holtz: Physiologie, 2. átdolg.
kiad. Springer, 1936.; Holtz: Physiologie, 3. átdolg. kiad.
Springer, 1937.)-kérgében (Mauritz:
Ásványtan,
I-ll. Tankönyvkiadó, 1947.;
Földtani Szemle, 1902-1903.;
Geológiai
Lexikon, Mûszaki Kiadó, 1952.) B-vegyület (Karrer:
Organische
Chemie, 213. I. 1945.; Fieser, Fieser: Organic Chemistry, 456.
I. 1944.; Dévényi: A szerveskémia ABC-je, 1960.)
A-vegyületbõl (Karrer: Organische Chemie 214. I. 1945.;
Fieser, Fieser: Organic Chemistry, 457. I. 1944.; Dévényi:
A szerveskémía ABC-je, 1960.) képzõdik.
És ez csak az elsõ mondat!
A cikk megírásával teszi a tudós az i-re a pontot. A cikkben sûríti kísérleti eredményeit, következtetéseit és utal a soron következõ feladatokra. Mindezt a korábbi eredmények tükrében vetíti az érdeklõdõ olvasó elé, hogy az megítélhesse, mennyire új vagy más, amit olvas. A cikkeket két nagy csoportra oszthatjuk:
1. Rövid cikkekRövid cikket minden kezdõ tud írni, legfeljebb olyan lesz, mint egy laposcsont. Vagyis rövid, de nem velõs. Hosszú cikket írni mûvészet, mert ahhoz sok mondanivaló szükséges. Ez pedig nem mindig van. Nem érdektelen tehát azoknak a módszereknek rövid összefoglalása, melyek alkalmasak egy rövid cikkre elegendõ nyersanyagot olyannyira megkeleszteni, hogy hosszú cikk legyen belõle.
2. Hosszú cikkek.
I. Kelesztési módszerEz a kelesztési módszer kiválóan összeköthetõ ama íróasztalfiók nagytakarításával, amelyben az irodalmazások során felhalmozódott cetlitömeget tároljuk. A cetlik némi rendszerezésével kellõ anyag áll rendelkezésünkre. Az így kelesztett cikk nyitó mondata a következõképpen szól:Az irodalmi hivatkozások bõvítése
II. Kelesztési módszerMaradjunk meg a B-vegyületnek aranyhörcsög mellékveséjében történõ képzõdésénél. Tehát:Az "anyagok és módszerek" rész bõvítése
"Anyagok és módszerek"
Desztillált víz
Csapvízbõl állítottuk elõ, desztillálással.
A lombikból hûtõn keresztül távozó
vízgõzt mûanyag kannába kondenzáltattuk.
Ellenállását mûszer hiányában
nem állapítottuk meg. Minthogy a desztillált víz
minõsége a kísérletekhez kritikus, kétszer
desztillált vizet használtunk. Ez a minõség
már megfelelt.
Konyhasó
Merck. p.a. minõségben szereztük be, de a kísérletekhez
nem használtuk. Helyette kereskedésbeli konyhasót
alkalmaztunk, de csak elõzetes átkristályosítás
után. Az átkristályosításra a magas
jódtartalom miatt volt szükség.
Jódtartalmú konyhasó elõállítása
Nátrium-jodidból (Merck. p.a. minõség)
a kereskedésbeli konyhasóra jellemzõ mennyiséget
mértük a fentiek alapján átkristályosított
konyhasóhoz.
És így még csak a legelején vagyunk! Könnyû
elképzelni, hogy mi mindent lehet összehordani magáról
az aranyhörcsögrõl (tartás, etetés, feldolgozás
stb.) és a mérõmódszerekrõl!
III. Kelesztési módszerEz viszonylag a legegyszerûbb. A-vegyület képzõdése esetében elegendõ tizenhat ábrán bemutatni az átalakulást a hõmérséklet függvényében, fokonként, 22 C és kb. 40 C között. Hogy mért nem lehet ezt egyetlen ábrán? Mert az átalakulás nem függ a hõmérséklettõl és a temérdek görbe egybeesne. Csak külön ábrázolható!Az ábrák számának növelése