My side of the story

2011.11.01. 16:43 - címkék: - komment

Elolvastam még pár cikket, úgyhogy most már némiképp árnyaltabban és kevésbé hatásvadászul is elő tudnám vezetni az előző bejegyzésben írottakat, de talán majd máskor.

Azonban azt szeretném, ha olyan vizsgálatok is napvilágot látnának végre, hogy a pszichoterápia hogyan hat a pszichoterapeuta idegrendszerére, stressztengelyére, immunrendszerére és epigenetikájára. És ha a sok pszichoterápia miatt metilálódik a glukokortikoid receptorom promoter régiója és ezt továbbörökítem az utódomnak is?? Sajnos, ezt csak a halál után, agyszövetből lehet igazán jól megállapítani, és állatkísérletes ötletem sincs rá jelen pillanatban. Szeretnék egy vizsgálatot, amelynek során pszichoterapeuták agyában post mortem vizsgáljuk mondjuk az orbitofrontális lebenyben a szinapszisok sűrűségét, meg a hippocampusban a glukokortikoid-receptorsűrűséget és génmetilációt.

Pácienseknél általában kimutatható összefüggés van az ilyen-olyan markerek meg a pszichoterápia hatékonysága között, például azoknál a poszttraumás stressz zavaros embereknél, akiknek tünetileg használt a pszichoterápia, normalizálódott a kortizolszint is, azoknál, akiknek nem használt, ott meg nem. Vajon azoknak a pszichoterapeutáknak az agya, akik nem használtak, megegyezik a normál populációéval, és azoknak, akik sok, hatékony pszichoterápiát vezettek, eltér? Vagy pont fordítva?

Jól beleillik a kérdésem a "mit csinál az agyammal a pszichiátria" c. témakörbe.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása