2005.09.17. 17:16 - címkék: - komment
Hát jó.
Szerintem, ha egy városról, filmről, könyvről vagy akár karcsúsító zseléről akarunk véleményt írni újságban, a reklámot leszámítva alapvetően kétféle hozzáállás a szokásos. Az egyik, ha úgynevezett objektív értékelést, kritikát akarunk írni, mérlegelve a dolog pozitív és negatív oldalát. Főként komolyabb újságokban találkozhatunk ilyennel. A másik, ha fikázni akarunk, viccesen, szórakoztatóan, tárgyunk negatívumait kiemelve, olyannyira, hogy az már karikatúra, és lehet rajta nevetni. Fikázni vagány dolog. Példaként említeném az indexes Szar Könyv cikket (most nincs kedvem kikeresni, bocs), ami vicces paródiája a könyvkritikának, és nem is akar más lenni, mint paródia.
A Sopronról szóló cikkel több problémám is van. Mindegyik onnan ered, hogy a cikk az Európa Kulturális Fővárosa címért induló egyik várost jellemzi, nem igazán viccelődő szóhasználattal, tehát az objektív kritika köntösébe bújtatva, azonban ha elolvassuk, tartalmában mégiscsak maximum egy vagánykodó-fikázós cikk értelmi szintjét súrolja. Fikázós cikket írni messze-messze könnyebb, mint kritikát, hiszen a fikázáshoz egyáltalán nem kell valami nagyon ismerni a témánkat. Aki olvasott már blogokról szóló cikket a Magyar Nemzetben, (volt vagy három) az tudja, miről beszélek. Viccesen vagy kevésbé viccesen fikázni valamit, amihez nem értünk: a legkönnyebb feladat, amihez még médiasulit sem kell végezni.
A cikk írója úgy tesz, mintha Sopront értékelné abból a szempontból, hogy lehetne-e Európa Kulturális Fővárosa. A Politika rovatban egyébként, ami alapján nem egy bulvárcikket várunk. Teszi ezt úgy, hogy mintha lövése sem lenne a város történelméről és kulturális életéről, vagy ha mégis, hát egész jól titkolja. Olyan dolgokat említ meg, amik szerintem nem tartoznak a témához: hogy hány óránként kell érmét dobni a parkolóórába, ez szerintem egy város kulturális értékének megítélésében nem kellene, hogy szempont legyen (illetve elég szomorú, ha valakinél ez szempont). A karcsúsító zselé megítélésében sem az a lényeg, hogy milyen színű a doboza (bár az is fontos!), hanem, hogy használ-e. Emellett átállítani a parkolóórákat rém egyszerű feladat lenne, ami a város vezetésén és kb két napos munkán múlik; Hajdóböszörményt (bocs) viszont már nem fogják megalapítani a rómaiak sosem. Cikkünk annyiban érinti a történelmet, hogy élcelődik kicsit az 1920-as népszavazáson; a kulturális életet pedig nagyjából a "bemehettünk volna a Storno-házba, de nem tettük" mondattal intézi el az intelligens kritikus. Megjegyzem, elég gazdag műgyűjtemény látható említett épületben, ezenfelül van ott egy konkrét egyetem, botanikus kert, egyedülálló bányászati múzeum, színház, soproni festők műveiből álló ideiglenes tárlatok és állandó kiállítások, zsinagóga, strandok, koncertek, szüreti felvonulás, tűztorony, városfal, kilátók, erdő, hegyek, vasfüggóny maradványai, mithras-szentély, kőfejtő-és-színház, kutyafüle. Sopronnak talán nem az egyetlen nevezetessége "közép-európa leghosszabb tere"; és még azt is gondolom, hogy minden városban lehet előnytelen fotókat készíteni hervadt virággal az előtérben.
Úgy tűnik, a kedves újságíró egyszerűen lusta volt, és három lépés séta után inkább visszaült a parkolóóránál hagyott autójába és húzott vissza a kulturált Budapestre. Mondjuk, ha nagyvároshoz szokott füle/tüdeje nem is bírta sokáig a Sopronban megszokott csendet/békét és oxigéntelített levegőt (előbbinek amúgy tényleg be is szól: "a jellemző kép inkább az elhagyatottság"), azért utánanézhetett volna legalább egy könyvtárban az interneten, hogy mit is kellett volna látni. Ha meg mondjuk rosszindulatú, mert teszemazt kirúgta egy soproni nő, vagy egy másik, versenyben lévő városból jött, akkor meg úgy kell neked, köcsög, "soha ne élvezz nagyobbat", be ne tedd a lábad a városunkba még egyszer, csapjon beléd a tüzes istennyila és gyárközelben lévő panellakótelep nyolcadik emeletén leheld ki a lelkedet, miközben a szomszédoknál lakásfelújítás folyik.
Hozzá kell még tennem, hogy Sopron egy kicsi, összesen ha hatvanezres lakosú város, és nem hiszem, hogy érdemben versenyezhet a fenti címért mondjuk Péccsel, ami hatszor akkora és jóval több egyeteme van. Már az is megtisztelő, hogy a város neve jelöltként felmerült. Abban tehát egyetértek a cikk írójával, hogy valószínűleg nem Sopron fog nyerni, és hangsúlyoznám, hogy nem emiatt a kijelentése miatt gondolom bunkónak, rosszindulatúnak és tudatlannak.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása