We'll call her Nebraska Jones

2011.07.17. 21:41 - címkék: - komment

Ezt meg most küldte az L. Nagyon tetszik.

Óhatatlan veszteségek

2011.07.17. 13:04 - címkék: - komment

Idén kihagytam a Portishead koncertet anyagi okokból, és ki fogom hagyni a Skunk Anansie-t logisztikai okokból.

Főleg női dolgok

2011.07.16. 18:48 - címkék: - komment

Ma voltam az Aviva-tornán, és magam is meglepődtem, hogy nem csalódtam benne. Nahát. Azon gondolkodtam hazafelé úton, hogy hol hallottam erről a módszerről, de nem sikerült felidéznem, mindenesetre annyit tudtam róla valahonnan, hogy jóga-szerű gyakorlatok, a kismedence izmainak dolgoztatásával a kismedencében vérbőséget okoz, és ezáltal növeli a peteérés, teherbeesés esélyét (meg mindenféle más bajokra is javasolják, de az nem érdekel). Azt hittem, ez valami világszerte ismert módszer, lelkesen rákerestem, hátha már valami tudományos kutatást is végeztek vele, erre nulla találat, kiderült, hogy a világ angolul beszélő részén nem is hallottak róla. Érdekes.

A módszer egy Aviva Gabriella Steiner nevű nő dolgozta ki Izraelben, ott a tanítványainak tanította, írt egy pár oldalas jegyzetet héberül, tőle megtanulta egy magyar nő, Tóth Lívia, ő elterjesztette itthon, és ennyi. Összesen egy brit csaj van, aki megtanulta Magyarországon, és azóta csinálja Angliában, szóval minden szempontból gyanús közelkeleti-keleteurópai módszer. Maga Aviva természetesen magyar származású, mint mindenki a világon.

A jegyzetből, amit Tóth Lívia lefordíttatott (rettenetesen) és kiadott magyarul, elég világosan kiderül, hogy Aviva a tornát angyalcsinálási céllal találta ki, a könyvben ismertetett esetek egytől egyig "akaratuk ellenére másállapotba került" leányok, akik torna nélkül férjhez menéshez kényszerültek volna, vagy ki kellett volna hordaniuk megerőszakolójuk magzatát. Kicsit középkori hangzású eseteket említ a hetvenes évekből, mintha még nem lett volna fogamzásgátlás meg esemény utáni tabletta, dehát sose voltam a közelkeleten, mittudomén, mi van ott. Aviva balerina volt egy operaházban, gondolom, ott karriergyilkosnak számított egy véletlen baba. Szerencsére Aviva és/vagy tanítványai a több évtized alatt rájöttek, hogy ha a gyakorlatokat csak heti kétszer, rövid ideig végzik, és az ugrálásokat meg a rázkódós gyakorlatokat mind kihagyják belőle, akkor enyhébb hormonzavarok rendezésére is alkalmas lehet, meg a meddőség bizonyos eseteinek kezelésére is.

Ez rém ezoterikusnak hangzik, és nem, tényleg nincsenek hatékonyságvizsgálatok, én is hiányolom őket. Ugyanakkor dr. Vígh Béla jógakurzusán nevelkedtem, aki az anatómia tanárunk volt, valamint jógi, és féléves kurzusán az összes jógapozíció élettani hatását megtanította. Hogy ha így rakod a nyakadba a lábad, akkor ebben meg abban a hasi érben csökken a véráramlás, amabban nő, az autonóm idegrendszerrel ez történik, fejenállás alatt a nyomásviszonyok a mellkasban így változnak, ez a szívműködésre úgy hat. Sokszor elaludtam az előadáson, amiért ezúton kérek elnézést, nem is tanultam meg a jógapózokat, de azért a szemléletformáló hatása nem maradt el. Mégpedig az a végtelenül materialista szemléletem alakult ki, hogy minden misztikus keleti tornagyakorlat, meditáció, illetve gyanús pszichoterápiás beavatkozás úgy hat ránk, hogy élettani funkciókat változtat meg. A legtöbbet már tudjuk mérni, raktak már buddhistákat fMRI-be, hadd ne részletezzem. Az Aviva-torna semmi más, mint az izmaink segítségével, izompumpa révén alhasi vérbőség okozása, ezáltal a női szervek vérellátása javul, meg esetleg a mozgástól enyhébb letapadások helyrejöhetnek. Hogy célzott sportolással változtatható az emberi szervezet állapota, az meg azért evidencia.

Ráadásul a tanfolyamot egy olyan csaj tartotta, aki a Testnevelési Egyetemen végzett, és majdnem végig teljesen értelmes dolgokat mondott az emberi szervezet működéséről. Nem voltak sem füstölők, sem színes kendők, sem hippik, sem hastáncosok, maga a mozgás pedig kifejezetten fárasztó volt, hasizom és fenékizom gyakorlatokat is tartalmazva. Szimpi. Egyszer megtanítják, és utána otthon kell csinálni heti kétszer fél órát, annál többet tilos, és az oktató csaj szerint három hónap alatt van eredménye. Meglátjuk. Mármint azt, hogy képes leszek-e rendszeresen csinálni, ugyanis nem éppen a fegyelmezett, rendszeres életmódomról vagyok híres.

Kicsit úgy érzem, mentegetőznöm kellene, amiért orvos létemre, ahelyett, hogy hormontartalmú készítményeket szednék, ilyesfajta boszorkányságra adom a fejemet, dehát mit tegyünk, a fél családom jógázik, tai-chizik és/vagy gyógymasszőr, különben meg már egyetem alatt is én voltam a furcsa lány, vegetariánus voltam, mindig elolvastam a horoszkópot és pszichiáternek készültem, mit vártunk.

Everything that money could buy but freedom

2011.07.15. 13:31 - címkék: - komment

A rezidensek, ha aláírják, hogy 10 évig az állami egészségügyben maradnak, kapnak havi plusz 100 forintot, úgyhogy már nettó 200 körül fognak keresni. Az internet szerint a szakorvosok, akik ennél kevesebbet vagy ugyanennyit keresnek a sok év tapasztalattal, majd emiatt szívatni fogják a rezidenseket. Jé, ez nem jutott eszembe, hogy szívatnom kéne a rezidenseket (mármint még jobban, mint ahogy eddig szívattam őket, muhahaha*). Attól valóban szomorú vagyok, hogy én nem fogok többet keresni a jelenleginél, de erről nem a rezidensek tehetnek. Sajnos a szakorvosok sosem fognak a rezidensekhez hasonlóan összefogni, úgyhogy maradhatunk is ennyiben. Ettől függetlenül el tudom képzelni, hogy azért lelkileg rosszul érinti majd a több éves gyakorlattal rendelkező szakorvost, hogy a rezidense többet keres nála. Ugyanakkor azt is el tudom képzelni, amikor szegény rezidens leszakvizsgázik, és onnantól kezdve ahelyett, hogy az eddigi gyakorlathoz hasonlóan többet keresne (én ilyen 15-20 ezer forinttal keresek többet az első szakvizsgám óta, a második nem változtatta a helyzetet), inkább úgy nettó 70-nel kevesebbet fog.

Szóval innen nézve számos hátránya van ennek a döntésnek. De tény, hogy ha olyan rezidens vagyok, aki biztosan tudja, hogy 10 évig még nem fog innen elmenni, akkor meg klassz. Hé, ha ebben az érában rezidenskedtem volna, most lenne hatmillió forintom?? Vehetnék a húgomnak egy lakást? Áh, nyilván elvertem volna borra meg leányra könyvekre meg utazásra, gondoljuk inkább ezt. Mondjuk azok a rezidensek, akik például tavaly végeztek, eléggé megszívták, ha jól értem.

Amúgy különben hogy dönti el azt az ember végzéskor, hogy a következő egy évtizedet a magyar egészségügyben fogja tölteni? Most utólag megérte volna, mert már 9 éve itt vagyok, egy évet kibírok még, tehát diplomaosztáskor nyugodtan aláírhattam volna a nyilatkozatot, hogy 10 évre ideláncolom magam, de akkor erről fogalmam sem volt. Honnan lehetett volna azt tudni 24 évesen, hogy 34 éves koromig mi lesz? Még normális pasim se volt. És ha beleszeretek egy hallgatag, litván fül-orr-gégészbe? És olyan országba akarok disszidálni, ahol kevesebbet keresek? Vagy ha beleszeretek egy világutazóba és Kambodzsában önkénteskedek? Jó, tudom, nagyon valószínű szcenáriók. Mindenesetre, remélem, a mai fiatalok nálamnál érettebb gondolkodású népség, mert hogy én nem tudtam volna érdemben bölcsen mérlegelni egy ilyen döntést, az tuti.

Hát, kíváncsi vagyok, hová vezet ez.

*Jó, szántszándékkal sohasem szívatnám őket, de tény, hogy én inkább lényegretörő vagyok, mint kedves.

Semmi különös

2011.07.13. 17:59 - címkék: - komment

Megkomolyodtam különben, a múlt héten, ismét elkezdtem precízen vezetni a bevételeimet és kiadásaimat, naponta elmosogatom az edényt, és minden szempontból csendes, visszafogott életet élek. Minden szempontból ki szoktam meríteni a készleteimet, anyagilag, időben és teherbírás szempontjából is, hát most nem ez van, kímélő életmódot tartok. Sokat alszom, alig nézek tévét. A Filozófus plusz a fele banda szabin van, különben ez egy ilyen közismert paradoxon, hogy jobban lehet dolgozni, ha a kollégák egy része szabin van? Érdekes. A férjem meg elutazott hetekre, így aztán olyanokat csinálok, hogy sült cékla, ő ugyanis nem szereti a céklát, de az hagyján, másfél óráig kell sütni. Igen, hazajövök a napsütötte 10. emeleti panelba, ahol 38 fok van a konyhában, és utána másfél órára bekapcsolom a sütőt, bizony. Azért van a nyár, hogy meleg legyen.

And I'll bet you'll feel nuts

2011.07.12. 20:48 - címkék: - komment

árakSzóval a jelen pillanatban még van olyan sós mogyoró az országban, amelyik nem kerül sokkal többe egy doboz Xanaxnál (Frontin=Xanax), de ez vélhetőleg már nem marad így sokáig. És mind a kettő milyen hamar elfogy. Exem mesélte, hogy nagyjából 16 éves korában volt egy nyár Kőszegen, amikor 25 forint volt egy gombóc fagyi és 23 forint volt a kisfröccs. Igen, ez nagyjából meghatározta a 16 éves fiúk fogyasztási szokásait arra a nyárra.

Azt szeretném ezzel mondani, hogy szerintem baj, hogy az országnak az a fele, amelyik nem alkoholista, az xanaxfüggő, és igen sajnálatos, hogy fűnek-fának felírják az orvosok és még olcsó is.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása