Clap your hands if you're working too hard

2011.07.03. 20:50 - címkék: - komment

A Volt-fesztiválon nagyon hideg volt, a Ting Tings nekem is tetszett, valamint soha többé nem iszom alkoholt.

"A magyar bloggerek a rendszerváltás nagy vesztesei"

2011.07.01. 21:12 - címkék: - komment

A Médiatörvény kapcsán elő is kerestem a Bloggerigazolványomat, amit annak idején protekciós úton kéz alatt szereztem, anélkül, hogy bloghu-s lennék, vagy hogy levizsgáztam volna (ezért tart itt ez az ország). Közben találtam egy régebben eldugott és elfelejtett tábla Lindt csilis csokit is. Már megérte.

bloggerigazolvány

Így néz ki, belül meg kell adni az adataidat, anyád vércsoportját, nullás adóigazolást, szgk. rendszámát. Az apróbetűs rész szerint kommentelésre is jogosít, mindemellett a jelen körülmények között nem tartanám haszontalannak külön kommentelőigazolvány kiadását, természetesen megfelelő feltételekhez kötve.

Sleeping keeps you young and beautiful and you don't have to worry about reality

2011.07.01. 16:16 - címkék: - komment

Miután délután fél 1-kor két kávé után még mindig csak félálomban kóvályogtam*, megittam az egyik Húgomtól kapott energiaitalt (1000 mg taurin, 120 mg koffein, 25 mg guarana, 25 mg ginzeng, 50 mg inozitol), hogy majd attól biztos tíz perc alatt kiporszívózok, elmosogatok, teregetek, mosok, kivasalok, hajat mosok és beszárítom, esetleg írok egy-két tudományos cikket** meg megváltom a világot, aztán persze. Semmi nem történt, csigalassúsággal szenvedve elmostam pár bögrét meg a helyére raktam néhány pólót. Kb. mindegyik után leültem pihenni, egy ponton pedig komolyan azon gondolkodtam, hogy lefekszem kicsit délután aludni. Reménytelen eset vagyok-e.

*Munkaszüneti nap van az egészségügyben, a férjem meg Volton.

**Ja, elfogadták az egyik cikkünket, egy olyan régit, ami még A Cikkemnél is régebbi. Vivát, vivát.

Főleg gondatlanság

2011.06.30. 22:01 - címkék: - komment

Olvastam Mollynál, hogy valamiért foglalkoztatják a gyermekgyilkos pszichopaták, és azon gondolkodtam, hogy engem meg azok a bűnügyek szoktak sokáig foglalkoztatni, amikor tényleg valami véletlen gondatlanság okoz tragédiát. Például harmadévben (vagy negyedévben van közegészségtan?) tanultuk közegből, hogy a sóskában oxálsav van, meg ha nitráttartalmú műtrágyával trágyázzák, akkor benne lesz a levelében a nitrit/nitrát is, ezek felnőttre nem veszélyesek, de kicsi csecsemőnek túl nagy dózisban emiatt nem szabad adni, és elmeséltek egy történetet, amikor a védőnő tiszta jóakarattal vashiány miatt egy család mindkét pici gyerekének sóska főzőlé itatását javasolta, és mindkét pici gyerek meghalt. Fogalmam sincs, hogy egyáltalán igaz-e, de azóta is megjegyeztem. Vagy amikor pár éve a szülők elfelejtették behúzni a kéziféket a kocsiban és az egész autó a benne lévő két gyermekkel belegurult a Dunába. Meg volt egy fiúm, akit csecsemőkorában a nála 2-3 évvel idősebb bátyja betakart valami szőnyeggel, hogy ne fázzon, de a fejét is, és mire megtalálták a szülei, majdnem megfulladt (végül semmi baja sem lett, egészséges felnőtt).

Azon szoktam gondolkodni az ilyen esetek kapcsán, hogy ezek az emberek aztán hogyan élik túl? Mármint nem a volt fiúm, ő úgy élte túl, hogy a szülei felfigyeltek a nagy csendre és megtalálták, hanem az ilyen gondatlan elkövetők. Mert ha mondjuk valami olyasfajta tragédia ér, amitől poszttraumás stressz zavart lehet kapni, megerőszakolás, kirablás, háború, már azt is nehéz beilleszteni az élettörténetbe és helyet találni neki benne, a traumatúlélők sokszor úgy gondolják, hogy nekik most már akkor végetért az életük, innentől nincs értelme. Valamiért azt gondolom, hogy azt mégis könnyebb lehet túlélni, értelmezni, helyrerakni, mint azt, hogy véletlenül, sőt, mi több, jószándéktól vezérelve megöltem valakit, pláne, ha olyat, akit amúgy szeretek.

Például a sóskás sztoriban szereplő anyukával mi lett aztán, vagy a kézifékes apukával? Vagy mi lett például azzal az amúgy rendesnek tűnő fiúval, aki tavaly elaludt a volánnál és behajtott a tömegbe valami buszmegállóban és három embert gázolt halálra? (Tényleg érdekel, írjátok meg.) Mi lesz ezekkel az emberekkel utána? Gondolom, ha nem ők a Stohl András, akkor letöltik a börtönbüntetést, aztán? Odabent dumálnak a börtönpszichológussal, aztán hátha még lesz később rendes életük? És egyébként, olyan páciensekkel, akik közúti balesetben idegen ember halálát okozták, találkoztam már nem is eggyel, de mindegyik még viszonylag friss esemény volt. Engem inkább az érdekel, hogy később, hosszú távon az ilyen tragikus történetek "bűnösei" hova jutnak. Tudott-e az az anyuka aztán szülni még gyereket és azt felnevelni, vagy szépen megkattant, vagy öngyilkos lett? Vagy eltelik 5-10-20 év, és az ember beletörődik, hogy így alakult, mindkét gyermekemet kinyírtam véletlenül, és tud élni ezzel a tudattal? Gondolom, más választás nagyon nincs, mint élni tovább és vinni magaddal az emléket életed végéig.

A pszichopata gyilkosok nem érdekelnek, az ún. "emberi gonoszság" nem különösebben izgat, tudom, hogy van bennünk kegyetlenség meg gonoszság, mindannyiunkban, aztán van, aki szabadjára is engedi. Maximum néhány másodpercig tudnak foglalkoztatni a családjukat évtizedekig a föld alatt fogvataró "rémek" meg kislányokat elrabló pszichopaták, meg milliókat kivégző háborús bűnösök. Az tiszta sor. A valóban gondatlan, elhanyagoló szülők esetei sem izgatnak fel, az is tiszta sor, ha fejbecsapod a csecsemődet, mert sír a Barátok közt alatt, vagy nem adsz neki enni egy hétig, mert WoW-ozol, az azért kevésbé véletlen. Az igazán véletlen gyilkosság sokkal, de sokkal ijesztőbb és érthetetlenebb. Annak hol a helye az univerzum rendszerében? Az miért van?

2011.06.30. 21:57 - címkék: - komment

Úgy döntöttem, hogy ma este semmi értelmeset nem fogok csinálni, hanem sajnálni fogom magam programszerűen a kanapén. Annyi rossz hírt kaptam ezen a héten, eső esik, férjem Volton, igazán minek hősködjek itt házimunkával vagy szakirodalom-olvasással vagy pozitív átkeretezéssel. És milyen szerencse, mert így végre láttam egy Fluor Tomi klipet.

Shut the fuck up, next

2011.06.29. 23:10 - címkék: - komment

A kuruzslókról még eszembe jutott ELIZA, találtam is működő verziót a neten, itt van. (Ha az nem megy, itt van egy másik, de ez nem olyan jó.) Eliza az első chatbot program volt, egy Weizenbaum nevű figura programozta a hatvanas években, hogy rogersi pszichoterápiát műveljen. A rogersi pszichoterápia nem annyira bonyolult, összefoglal, visszatükröz, szóval pár panelből össze lehet rakni, a felhasználók csak több mondat után jöttek rá, hogy géppel beszélgetnek. Innen ered a mesterséges intelligenciakutatásban használatos Eliza-effektus fogalma, ami azt jelenti, hogy az emberek öntudatlanul is hajlamosak a számítógép viselkedését/gondolkodását emberihez hasonlónak tartani, még akkor is, ha ésszel tudják, hogy nem az. Például, ha kiírja a képernyő, hogy Thank you!, akkor azt gondolod, hogy hálát fejez ki, holott csak egymás mellé rakott pár betűt. Magyarul, mentalizáljuk a gépeket is, bár WALL-E óta ezen nincs mit csodálkozni.

Ami igazán vicces persze, az a sarcastic Eliza, azaz a rogersi pszichoterapeutaprogram szarkasztikus verziója.

  You say: i need help

Elisa responds: You're the one with a pathetic life. Don't expect me to help.

 

Milyen csonka ma a Hold

2011.06.29. 22:11 - címkék: - komment

És különben meg azt az információt, hogy a megírt tananyagért mégsem mostanában fogunk pénzt kapni, hanem a ködös, kiszámíthatatlan jövőben talán egyszer valaha, miért a premenstruális időszakban kell velem közölni, amikor érzékeny vagyok és kiszolgáltatott?

Túl sokat vagyok a munkahelyemen

2011.06.29. 19:44 - címkék: - komment

Tehát a következő diagnosztikai kategóriát szeretném javasolni a DSM VI.-ba:

F100.00 Nemlétező Betegség*

A. A betegnek valami baja van, amely létező diagnosztikai kategóriába nem sorolható be.
B. A tünetek klinikailag jelentős szenvedést vagy a szociális, foglalkozási vagy egyéb fontos működések romlását okozzák, illetve hospitalizációt tesznek szükségessé vagy pszichotikus jelleget öltenek.
C. A tünetek nem kémiai anyag vagy általános egészségi állapot közvetlen hatásának tulajdoníthatók.
D. A tünetek minimum 6 hónapig fennállnak.

Jelölendő, ha:
Atípusos jelleg
Visszatérő lefolyás
Pszichotikus tünetekkel

A kezeléssel kapcsolatos kutatásokat viszonylag könnyű megtervezni ("XY szer hatása nemlétező betegségben: randomizált, kontrollált vizsgálat", "Z pszihoterápiás módszer hatékonyan csökkenti a nemlétező betegség tüneteit"), bár kicsit tanácstalan vagyok, hogyan fogjuk a komorbiditást vizsgálni. Nyilván hamarosan megjelennek majd a betegek és hozzátartozóik civil szervezetei (Nemlétező Betegségben Szenvedők Érdekvédelmi Fóruma, ill. Önsegítő Klubja, ill. Anonim Nemlétezők), és nagy zajt fognak csapni a diagnosztikai kategória ellenzői is, akik szerint a nemlétező betegség nem létezik, de akkor már késő lesz.

*Tudós kollégám javasolta az F100.90 Nemlétező betegség MNO kategória felvételét is. Olyan nemlétező betegségek sorolandók ide, amelyek nem merítik ki egyik specifikus nemlétező betegség ismérveit sem.

Boszorkányok, kuruzslók, szalmakoszorús paráznák

2011.06.27. 22:44 - címkék: - komment

"A psychoterápia orvos kezébe való, hogy miért, fentebb már említettük. Nem mulaszthatjuk el azonban megemlíteni, hogy a psychoterápiával igen sokan visszaélnek. Mi helytelennek tartjuk, még ha képzett psychológusok és lelkészek próbálkoznak is a psychoterápiás módszerekkel. Psychopatológiai ismeretek nélkül még a jóravaló gyerekgyógyász és pedagógus is árthat psychoterápiás jellegű tanácsával.

A psychoterápiával visszaélőket általában három csoportra osztjuk: kuruzslókra, fanatikusokra és közönséges csalókra. E három csoport között éles határt vonni nem lehet.

Kuruzslónak nevezhetjük azokat, akik anélkül, hogy ismernék a gyógyeljárás lényegét, hatásmódját, valamint a kérdéses betegség mibenlétét, szuggerálnak, hypnotizálnak, analizálnak, gyógyszereket rendelnek el és mindezek ellenében ellenszolgáltatást fogadnak el.

Fanatikusoknak olyan súlyos psychopata egyéneket tekintünk, akik ellenszolgáltatás nélkül is teljesítik fentieket, gyógykezelésük helyességéről meg vannak győződve, illetve azt különböző együgyű elméletekkel igyekeznek alátámasztani.

Végül csalóknak nevezhetjük azokat, akik olyan esetben is hypnotizálnak, szuggerálnak, analizálnak, ill. egyéb gyógymódokat folytatnak, amikor a gyógymódoknak az adott esetben való alkalmatlanságát maguk is tudják, de teszik azt pénzszerzés vagy reklám céljából."

Nyírő Gyula: Psychiatria. Medicina, Budapest, 1961. 320-321. Idézi: Buda Béla: Az elme gyógyítása. Háttér Kiadó, Budapest, 2011.

A hatvanas évek óta a képzett psychológusokat mindenféleképpen, de bizonyos körülmények között gyerekgyógyászokat, pedagógusokat, illetve lelkészeket is alkalmasnak tartunk adott psychoterápiás beavatkozások művelésére. A többi rész igazságtartalma változatlan.

Victory shall be mine

2011.06.27. 22:05 - címkék: - komment

Húgom hozott nekem energiaitalokat Londonból. 120 mg koffeint tartalmaznak (a Red Bull 32-t).

T-virus antidote

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása