2006.04.14. 16:18 - címkék: - komment
Vajon mit gondolhat rólam az a betegem, akitől az előbb egy óriás kindertojást kaptam? Van benne óriás játék is, egy csőrikés világító izé.

2006.04.13. 22:44 - címkék: - komment
És azt tudtátok-e, hogy Japánban a Kippkopp népszerűsége lassan a Hello Kittyével vetekszik? Marék Veronika bejött nekik.

2006.04.13. 19:07 - címkék: - komment

Kereső kifejezések // 2006. 15. hét


Ezekkel a kifejezésekkel találtak a szájtodra.

Név Látogatás Arány
isolde 14 46,67%
brennbergbánya legenda 2 6,67%
pszichológia tünetek skizofrén 1 3,33%
sclerosis multiplex terhes 1 3,33%
elrabolt kislány 1 3,33%
túró torta 1 3,33%
kergemarhakor tunetei 1 3,33%
mester tamás barátnője 1 3,33%
pajzsmirigy alulműködés 1 3,33%
lefolyótisztító 1 3,33%
dr house epizod 1 3,33%
"Dr. House" 1 3,33%
versek az orvosról 1 3,33%
partvidékiek 1 3,33%
Auster, Paul 1 3,33%
neurolingvisztika 1 3,33%

2006.04.12. 22:14 - címkék: - komment
Dr. House-rajongóknak: Hugh Laurie átveszi a Golden Globe-ot...

2006.04.12. 16:37 - címkék: - 1 komment
Mai összeesküvéselméletem a macskákat teszi felelőssé az emberi kultúra/civilizáció hanyatlásáért. Lássuk csak. Tegnap mesélte egyik kollégám, akinek ez a kutatási területe, hogy azoknak a vesetranszplantáltaknak, akik kutyát tartanak, jobb a túlélési esélyük, mint azoknak, akiknek nincs állatuk. Ennél is rosszabb azonban a macskatartók túlélési rátája: gyakoribb a kilökődés és az egyéb szövődmények is.
Ma egész délelőtt schizophrenia +- genetika +- kognitív tudományok cikkeket kerestem. Találtam egyet, amit egy epidemiológus írt: arról szól, hogy oké, hogy a schizophreniának van bizonyos családi halmozódása, de ez még nem jelenti azt, hogy ezért genetikai faktorok lennének felelősek, hanem az is lehet, hogy a családot ugyanolyan külső tényezők érik, amik schizophreniát okoznak, ezért mind megkapják, nem pedig egymástól öröklik. Bizonyos elméletek szerint a sch. vírusos eredetű megbetegedés, vírust pedig gyakran terjesztenek állatok. Megnézték tehát, és azt találták, hogy a macskatartó családok gyakrabban schizophrenek, mint a macskát nem tartó családok.
A schizophreniának manapság divatos elmélete egyébként az ún. mentalizációs elmélet. Mentalizáció az, amikor abból, ahogy a másik ember viselkedik (pl. sír a buszmegállóban), feltételezéseket gyártunk arról, hogy vajon mit gondol a fejében (szomorú, mert elment a busz). A schizophrenek rosszabbul képesek ilyen feltételezéseket gyártani, mert vagy semmilyet sem gyártanak, vagy hülyeséget (pl. azért néz engem a bkv-ellenőr, mert kamera van a szemében). Ezt a dolgot (a mentalizációt) gyerekkorunktól kezdve a körülöttünk élőkön tanuljuk: elképzeljük, mit gondolhat a másik, ez néha kiderül, teszteljük, hogy jól gondoltuk-e. Gondoljunk csak bele, hogy egy gyenge mentalizációs képességgel rendelkező gyermeket hogy összezavarhat egy macska jelenléte, akiről aztán végképp sosem lehet tudni, hogy mit gondol és éppen miért viselkedik úgy, ahogy viselkedik? Mindent összevetve a macskatartó ember érthető módon nagyobb eséllyel bolondul meg, mint a macskát nem tartó.
Ebédnél a főnökömnek is előadtam elméletemet, aki történelmi kontextusba helyezte azt: a középkorban számos szegény schizophrent, akinek mondjuk hallucinációi voltak vagy téveszméi, boszorkánynak hittek és megégettek. A boszorkánynak pedig milyen állata szokott lenni? Macska.
Filozófus kollégám szerint mindenképpen cikket kellene írnom erről és beküldeni az American Journal of Psychiatry-be, "Macskák: valóban titkos hatalmak ügynökei?" címmel. Azt szeretem a kollégáimban, hogy bármilyen hülyeségre vevők.

2006.04.11. 14:50 - címkék: - komment
Tegnap megnéztük a Veronika Mars első season utolsó részét, kiderült, hogy ki ölte meg Lilliy Kane-t, ami tetszett, viszont egyáltalán nem tetszett, hogy kivel jött össze Veronika a végén, sőt, a nekem szimpatikus fiúszereplővel alaposan elbántak a sorozat készítői. Most 24 jön.

Facebook oldaldoboz

Olvasok is

Írj nekem levelet

Köszönöm

Extra köszönet

A designt a Yummie médiaügynökség szállította


süti beállítások módosítása